Electronic Beats Hungary

Berlinben hivatalosan is kimondták: a klubok kulturális intézmények

Kis lépés a német technósoknak, nagy lépés a nemzetközi technóközösségnek: a zenei helyszínek németországi lobbiszervezete, a Live Musik Kommission beszámolója szerint tegnap szavazást tartottak a berlini építés-, lakásügyi és városfejlesztési bizottságban, aminek során szinte egyhangú szavazással támogatták azt az ajánlást, hogy a mindenféle zenei klubokat emeljék át a szórakoztatóipari kategóriából a kultúripariba. Az ajánlás május 7-én pénteken kerül a szövetségi kormány elé végső jóváhagyásra.

A szavazás a klubkultúrával és éjszakai élettel foglalkozó többpárti fórum több mint egyéves kitartó munkájának a gyümölcse. Igaz, ennek volt egy kisebb ára is: egy záradék is bekerül az így megváltozó építésügyi törvénybe a zajhatárértékekről.

De mindez eltörpül amellett, hogy a kulturális elismerésen túl a kiválasztott szórakozóhelyek adókedvezményben részesülnek, illetve védelmet kapnak, hogy ne lehessen könnyedén kiszorítani őket az adott lokációról (szia, dzsentrifikáció), és a város számos részén működhetnek.

Csak hogy értsük, miért fontos ez: míg a színházak vagy a múzeumok a kulturális helyszínek közé sorolódtak, addig a szórakoztató helyszínek sorában olyanokat találunk, mint a fogadóirodák, bordélyházak, játéktermek és a mozik. Itt voltak a klubok is, és várhatóan hamarosan már nem itt lesznek.

Az első fecske ezen a fronton egyébként a Berghain volt (a nyitógrafikán), ami kulturális intézményi státuszt kapott 2016-ban.

Pamela Schobeß a Berlin Club Commissiontől így kommentálta a döntést:

“A mai döntéssel a Bundestag egy régóta esedékes nyilatkozatot tett, miszerint a zenei klubok olyan kulturális intézmények, amik a kulturális és gazdasági élet szerves részeként a városrészek identitását alakítják. Egy elavult törvényt végre a valóságra adaptáltak.”

Ámen!

Published May 06, 2021.