Electronic Beats Hungary

És akkor az angol éjszakák régi nagy house lordja beszállt a raver mémcsoport kommentmezőjébe

Hát ilyen is van: késő este zselés tekintettel még egyszer utoljára végigrongyolsz a feeden, hátha van valami arra érdemes őrültség – és nem csak, hogy van, de olyan az a valami, hogy azonnal felpattansz tőle a kanapén, mint egyszeri szemhéj egy nagyon sokrétegű vasárnap reggelen.

A fenti nyitókép, ami mögé kedvesen odamesterséges-intelligenciáztunk egy vödörnyi szmájlit (mindjárt kiderül, miért) a Raved in the 90s nevű facebookos csoportból származik, és azt most hagyjuk, hogy a mém előállítója ezt az egyszerű mondatot – egy nap a barátaiddal utoljára mentetek egy fesztiválra együtt bulizni, és nem is tudtatok róla –  sem bírta öles hibák nélkül leírni (raved too much in the 90s?), most nem ez a lényeg.

Hanem a három darab szó, ami valószínűleg mindenkit lázba hozott a hozzászólások között, aki ténylegesen is révült a kilencvenesekben. Vagy legalább tudja, ki az a Mr. C. Merthogy ő hagyta ezt a kommentet a kép alatt:

Mr. C amúgy a The Shamen nevű, a nyolcvanas évek végétől a pszichedelikus rockot táncritmusokkal kombózó, meglehetősen nagyot ment együttes reppere, aki később aztán iszonyú jelentős acid house dj is lett számos rezidenciával, illetve megalapította a The End nevű legendás londoni klubot. De mielőtt mindez megtörtént volna, az alábbi 1992-es dallal térdeltették le a brit bulivilágot,

aminek a refrénje történetesen a fenti komment, egy nem nagyon burkolt utalással, még ha a szám elvileg egy Ebeneezer Goode nevű fasziról is szól.

A nem nagyon burkolt utalás (“Eezer Goode, ‘Eezer Goode / He’s Ebeneezer Goode” – aminek első szavát BIZONY-BIZONY úgy lehet hallani, hogy “Es are good”, vagyis az E az egy jó dolog) miatt a BBC a kezdetekben be is tiltotta a dalt, de hát egy ekkora dalt nehéz lenne túl sokáig betiltva tartani. A YouTube-klip alatt ebben a pillanatban 6,4 millió view, a Spotify-on több mint 19 millió hallgatás sorakozik.

Az a tény pedig, hogy az ötvenes éveinek végét taposó Mr. C annak a bizonyos utalásnak a burkát egy keddi késő estén egyetlen mozdulattal lehajította, ráadásul egy mémcsoportban, mindent elmond arról, mennyire jó arcok is lehettek ezek akkoriban. Ja, és úgy tűnik, most is!

Még egyszer, itt lehet csatlakozni a szóban forgó kilencvenesravecsopihoz.

Published December 06, 2023.