Electronic Beats Hungary

A Prodigy 26 év elteltével átírta a Smack My Bitch Up szövegét

Hosszú-hosszú évek vitatottsága után úgy tűnik, hogy minden idők történelmi electro-punk-hardcore zenekara végül csak kötélnek állt, hogy megváltoztassa a Smack My Bitch Up című sújtásuk refrénjét.

Annak ellenére, hogy a The Fat of the Land című 1997-es albumukon (a Breathe és Firestarter mellett szereplő) dal az egyik legünnepeltebb slágerük, folyamatosan azzal vádolták őket – még olyanok is, mint a Beastie Boys vagy Tori Amos -, hogy a szöveg nőgyülőlő és a családon belüli erőszaknak kvázi zöld lámpát mutat, amiért tiltólistára is került számos tévécsatornán és rádióban. A Prodigy ennek ellenére bő negyed századon át kitartott amellett, hogy

a szöveg valójában arról szól, amikor az ember úgy tol valamit, ahogy a csövön kifér.

Tulajdonképpen a dalhoz tartozó klip is ennek egy radikális formába öntése, ahol azt követhetjük végig, amint valaki amolyan Trainspotting hangulatban gátlástalanul, drog- és piamámorban végigrongyol az éjszakán (mígnem kapunk egy csavart a legvégén).

Egyébként Liam Howlett is megjegyezte egyszer, hogy ez a négy szó egyszerűen annyira sértőnek tűnik, hogy nyilván nem jelentheti azt, amit első ránézésre jelent.

Friss felvételek tanúbizonysága szerint azonban Maxim – aki Keith Flint tragikus halála után az egyedüli frontember maradt – a napokban már másképp adta elő a trekk refrénjét, a “smack my bitch up”-ot lecserélve az azt megelőző sorra, tehát arra, hogy “change my pitch up” (ami annyit tesz, hogy változtatok a pályámon, illetve felemelem a hangszínemet). A lenti videón megtekinthető:

A Prodigy Keith 2019-es halála óta (akinek temetéséről akkor itt írtunk) először tavaly jelentette be, hogy turnéra indulnak. Utoljára tehát akkor adta elő a banda eredeti szöveggel a Smack My Bitch Up-ot, amikor a firestarter még velük állt a színpadon.

Instánk:

Published November 27, 2023.