Electronic Beats Hungary

Ez a finn csávó már 1968-ban feltalálta a hardcore technót?

Az alábbi, remélhetőleg talán nem csak a legkockább gépzenei fanoknak érdekes videó az Electric Byway nevű YouTube-csatornán az 1968-ban megjelent Dance of the Anthropoids című felvételt járja körbe, ami az ezerféle érdeklődésű finnországi lángelme, a designer, filozófus, elektronikushangszer-készítő, kísérleti filmrendező és zeneszerző, Erkki Kurenniemi egyik alkotása.

Ezt egy saját tervezésű szintin, az Andromatic-on hozta létre, amely gépet a svéd zeneszerző, Ralph Lundsten megbízására legózott össze. De hát nyilván maga is eljátszott vele, ahogy azt az alábbi ábra mutatja.

Az így kicsavart hanganyag valójában és akkortájt nem a szó szoros értelemben vett zene volt, inkább csak hideg, minimalista hangok tesztelése, igaz, a mai zajzene spektrumában már könnyedén foglalja el a helyét. Viszont ezeket olyan tempókig csavarta fel – ne feledjük: abban az időben, amikor még a Kraftwerk és a Tangerine Dream is csak a szárnyát bontogatta -, hogy ez a high speed csipogás a mai korból tekintve akkár a gabber (sőt, a 300 BPM alá ritkán merészkedő) speedcore első megnyilvánulásai is lehettek volna.

De vajon tényleg szükséges a feltételes mód? Ha a finn hardcore techno szcénát nézzük, akkor nem feltétlenül: ahogy a rövid dokufilm is szól róla, az egyik első finn gabber duó, az Amalgam 5  (aminek 1995-ös trekkjét szépen be is rakjuk ide) egyik tagja azt a Pan Sonic nevű formációt jegyzi egyik megjelenésénél inspirációképp, amivel Kurenniemi egy időben együtt kollaborált.

Kurenniemi ráadásul már jóval az elektronikus zene széles körű elterjedése előtt kokettált a jövő kérdéseivel, például folyamatosan rögzítette életének történéseit fotóra, videóra, azzal a korát megelőző transzhumanista elgondolással, hogy ezekből, ha a tudomány idővel eljut odáig, egy nagy memóriaanyag jöhet létre, amit majd valamiféle gépalapú tudat (cloud?!) tárolni fog tudni. Szóval többszörösen is meghaladta a korát.

Ha te, olvasó, tudsz ennél korábbi előképet a hardcore technónak, akkor ne félj megosztani velünk kommentben a vonatkozó Facebook-poszt alatt!

Kövess minket mindenhol!

Published November 08, 2022.