Electronic Beats Hungary

Ez a finn csávó már 1968-ban feltalálta a hardcore technót?

Az alábbi, remélhetőleg talán nem csak a legkockább gépzenei fanoknak érdekes videó az Electric Byway nevű YouTube-csatornán az 1968-ban megjelent Dance of the Anthropoids című felvételt járja körbe, ami az ezerféle érdeklődésű finnországi lángelme, a designer, filozófus, elektronikushangszer-készítő, kísérleti filmrendező és zeneszerző, Erkki Kurenniemi egyik alkotása.

Ezt egy saját tervezésű szintin, az Andromatic-on hozta létre, amely gépet a svéd zeneszerző, Ralph Lundsten megbízására legózott össze. De hát nyilván maga is eljátszott vele, ahogy azt az alábbi ábra mutatja.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Az így kicsavart hanganyag valójában és akkortájt nem a szó szoros értelemben vett zene volt, inkább csak hideg, minimalista hangok tesztelése, igaz, a mai zajzene spektrumában már könnyedén foglalja el a helyét. Viszont ezeket olyan tempókig csavarta fel – ne feledjük: abban az időben, amikor még a Kraftwerk és a Tangerine Dream is csak a szárnyát bontogatta -, hogy ez a high speed csipogás a mai korból tekintve akkár a gabber (sőt, a 300 BPM alá ritkán merészkedő) speedcore első megnyilvánulásai is lehettek volna.

De vajon tényleg szükséges a feltételes mód? Ha a finn hardcore techno szcénát nézzük, akkor nem feltétlenül: ahogy a rövid dokufilm is szól róla, az egyik első finn gabber duó, az Amalgam 5  (aminek 1995-ös trekkjét szépen be is rakjuk ide) egyik tagja azt a Pan Sonic nevű formációt jegyzi egyik megjelenésénél inspirációképp, amivel Kurenniemi egy időben együtt kollaborált.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Kurenniemi ráadásul már jóval az elektronikus zene széles körű elterjedése előtt kokettált a jövő kérdéseivel, például folyamatosan rögzítette életének történéseit fotóra, videóra, azzal a korát megelőző transzhumanista elgondolással, hogy ezekből, ha a tudomány idővel eljut odáig, egy nagy memóriaanyag jöhet létre, amit majd valamiféle gépalapú tudat (cloud?!) tárolni fog tudni. Szóval többszörösen is meghaladta a korát.

Ha te, olvasó, tudsz ennél korábbi előképet a hardcore technónak, akkor ne félj megosztani velünk kommentben a vonatkozó Facebook-poszt alatt!

Kövess minket mindenhol!

Published November 08, 2022.