Electronic Beats Hungary

A budapesti BRVTAL új válogatása a Déli pályaudvar épületét is tervező rejtélyes figurának állít emléket

A hamarosan ötödik évébe lépő BRVTAL buliszériaként indult az Aurórában, aztán talált főhadiszállásra a LÄRMben, és sem a névvel, sem a hozzá tapasztott vizuális körítéssel nem árultak zsákbamacskát: a téglakeménységű techno mellett a modernista-brutalista-szocialista építészet is komolyan befolyásolta őket. Mármint AGA2L-t és DJ Syncbuttont, akik mindketten olyan dunántúli városokból érkeznek, ahol az ilyen épületek egyaránt erősen vannak jelen.

Kézenfekvő evolúciónak tűnt, hogy a bulik nyomán létrejött házi kiadójuk egy idő után már ne csupán esztétikájában hajtson fejet a kolosszális betontömegek előtt: 2021 márciusában jelent meg a SZROGH című válogatásuk, ami a Szilágyi Erzsébet fasori Körszállót is tervező Szrogh György előtt tisztelgett, majd a VIRÁG, ami pedig azt a Virág Csabát helyezte fókuszba, akinek a Magyar Televízió több épületét, nagy lakótelepeket Káposztásmegyertől a Havannáig, a Lauder Javne Iskolát, vagy éppen azt a várnegyedbeli Országos Villamos Teherelosztó Központot köszönhetjük, amit sajnos időközben elbontottak.

A mai napon pedig megjelent a KŐVÁRI, amire itt máris érdemes nyomni a playt, kicsit lejjebb pedig írunk róla kicsit többet is, mert ezt a modern magyar építészet egyik legmisztikusabb alakjának dedikálták.

Szóval Kővári György építészmérnök azért érdekes, mert miközben az ő nevéhez fűződik a Déli pályaudvar fejépülete (ami ködös időben a hegyvidék felől érkezve kolosszális utasszállító hajónak is képes tűnni), a Skála áruház és a Nyugati tér megújítása, illetve a Kőbánya-Kispest állomás maga korában elképesztően futurisztikusnak hatott, de mára szintén ledarált épülete, tehát egészen eredeti, a szocialista érában is “nyugatias” brutalista koncepciók, amik rendre meghaladták a korukat, őt magát máig rejtélyes homály fedi.

Sosem adott interjút, fénykép is csak egyetlen apró és rossz minőségű maradt fent róla (a Paradigma Ariadné építészei ezzel illusztrálták azt a felhívást is, amivel Kővári ismerőseit, munkatársait keresték, hogy feldolgozhassák életművét), és nagyon fiatalon, 47 évesen halt meg – valószínűleg épp a tújhaszolt munka miatt, mert egy egykori kollégája szerint mást sem csinált, csak reggeltől estig tervezett az asztala mögött.

A BRVTAL friss válogatását is belengi egy ilyen sötét talányosság, miközben mind a tizennégy trekk egy másfelé tartó, különálló világ – ennyi árnyalata talán még sosem volt a feketének. Az egyik tételhez pedig egy absztrakt videó is született: Zden Hlinka animátor Subotage pszichotikus technójának sávjait ültette át vizuális jelekbe.

Támogassátok a magyar technót, és azon belül a BRVTAL-t a Bandcampen, hallgassátok Spotin és menjetek el szépen a dj-szettjeikre is! Long live the baszatás.

Szavak: Unger András

Follow 4 follow 4 follow:

Published September 30, 2022.