Electronic Beats Hungary

A budapesti BRVTAL új válogatása a Déli pályaudvar épületét is tervező rejtélyes figurának állít emléket

A hamarosan ötödik évébe lépő BRVTAL buliszériaként indult az Aurórában, aztán talált főhadiszállásra a LÄRMben, és sem a névvel, sem a hozzá tapasztott vizuális körítéssel nem árultak zsákbamacskát: a téglakeménységű techno mellett a modernista-brutalista-szocialista építészet is komolyan befolyásolta őket. Mármint AGA2L-t és DJ Syncbuttont, akik mindketten olyan dunántúli városokból érkeznek, ahol az ilyen épületek egyaránt erősen vannak jelen.

Kézenfekvő evolúciónak tűnt, hogy a bulik nyomán létrejött házi kiadójuk egy idő után már ne csupán esztétikájában hajtson fejet a kolosszális betontömegek előtt: 2021 márciusában jelent meg a SZROGH című válogatásuk, ami a Szilágyi Erzsébet fasori Körszállót is tervező Szrogh György előtt tisztelgett, majd a VIRÁG, ami pedig azt a Virág Csabát helyezte fókuszba, akinek a Magyar Televízió több épületét, nagy lakótelepeket Káposztásmegyertől a Havannáig, a Lauder Javne Iskolát, vagy éppen azt a várnegyedbeli Országos Villamos Teherelosztó Központot köszönhetjük, amit sajnos időközben elbontottak.

A mai napon pedig megjelent a KŐVÁRI, amire itt máris érdemes nyomni a playt, kicsit lejjebb pedig írunk róla kicsit többet is, mert ezt a modern magyar építészet egyik legmisztikusabb alakjának dedikálták.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

By loading the content from Soundcloud, you agree to Soundcloud’s privacy policy.
Learn more

Load content

Szóval Kővári György építészmérnök azért érdekes, mert miközben az ő nevéhez fűződik a Déli pályaudvar fejépülete (ami ködös időben a hegyvidék felől érkezve kolosszális utasszállító hajónak is képes tűnni), a Skála áruház és a Nyugati tér megújítása, illetve a Kőbánya-Kispest állomás maga korában elképesztően futurisztikusnak hatott, de mára szintén ledarált épülete, tehát egészen eredeti, a szocialista érában is “nyugatias” brutalista koncepciók, amik rendre meghaladták a korukat, őt magát máig rejtélyes homály fedi.

Sosem adott interjút, fénykép is csak egyetlen apró és rossz minőségű maradt fent róla (a Paradigma Ariadné építészei ezzel illusztrálták azt a felhívást is, amivel Kővári ismerőseit, munkatársait keresték, hogy feldolgozhassák életművét), és nagyon fiatalon, 47 évesen halt meg – valószínűleg épp a tújhaszolt munka miatt, mert egy egykori kollégája szerint mást sem csinált, csak reggeltől estig tervezett az asztala mögött.

A BRVTAL friss válogatását is belengi egy ilyen sötét talányosság, miközben mind a tizennégy trekk egy másfelé tartó, különálló világ – ennyi árnyalata talán még sosem volt a feketének. Az egyik tételhez pedig egy absztrakt videó is született: Zden Hlinka animátor Subotage pszichotikus technójának sávjait ültette át vizuális jelekbe.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Támogassátok a magyar technót, és azon belül a BRVTAL-t a Bandcampen, hallgassátok Spotin és menjetek el szépen a dj-szettjeikre is! Long live the baszatás.

Szavak: Unger András

Follow 4 follow 4 follow:

Published September 30, 2022.