Electronic Beats Hungary

Blawan: “Amikor emberek azt mondják, a techno gyógyító hatással van rájuk, azt nem tudom megérteni”

Európa legsokszínűbb klubzenei fesztiválja, a Dekmantel interjút készített a brit techno ismert arcával, Blawannal, aki olyasmit is el mert mondani a mikrofon túloldalán, amit nem szoktunk meg a műfaj alapvetően hedonista közegében.

Amikor a hang terápiás tulajdonságairól való témázgatás közepette megjegyzi, hogy “tök egyenesen megmondom, egyáltalán nem gondolom, hogy a tánczenének van ilyen aspektusa, sőt, kifejezetten kártékony tud lenni sokak egészségére”, a kérdező meg is lepődik, bele is kérdez gyorsan, hogy de hát a felszabadító jelleg és a határok lebontása – emberünk azonban köti az ebet a karóhoz, és kerek perec közli, hogy ő nem érti azokat, akik az elektronikus zene, különösen a techno kapcsán azzal a manapság népszerű kifejezéssel jönnek, hogyaztmondja healing.

Ez a rész 9:50-től érkezik az alábbi vidiben, aminek egyébként az egészét is érdemes befogadni, például azt is megtudjuk tőle, hogy szigorúan csak négy órát tölt el egy nap a stúdióban, illetve hogy szerinte amikor dj-k és producerek elkezdenek túl sok dolgot beleszórni a zenébe, az azt jelzi, hogy pánikban vannak, mert nem jönnek az ötletek – és ilyenkor kell kicsit abbahagyni.

Blawannak nem véletlenül és nem először vannak ilyen sarkos gondolatai – a pandémia őt is megváltoztatta. Akkor rájött, hogy nem elégedett a karrierje irányával, hiszen előtte állandóan turnézott, voltaképpen repülőgépeken élt, 2019-ben például 340 alkalommal repült fellépésről fellépésre, klubból fesztiválra.

Úgyhogy a koronavírus alatt fogta magát, és elment egy németországi tejtermelő üzembe melózni.

Ezalatt pedig volt ideje elgondolkodni azon, hogy mit csinált az elmúlt tíz évben, és mennyire nem érzi azt fenntarthatónak. A THE FACE-nek elmondta: “Szeretek dj-zni és szeretem a technót. De már nem akarok heti két-három alkalommal játszani. Annyi kreatívabb dolog van az elektronikus zenében, mint ez, és tényleg úgy érzem, hogy most jött el az ideje, hogy kipróbálgassam magam. Ha híres DJ akarsz lenni és állandóan turnézni… Nos, nem találkoztam még senkivel, akinek a zenéje jobbá vált volna ettől.”

Blawan egyébként nem csak prédikálja a vizet, részben tényleg eldobta a bort, mert két éve technoproducerből gyakorlatilag kísérletező zenésszé vált – és tényleg elkezdett különösen jó trekkeket írni. A gyógyító gondolatok tartsák meg ezt a jó szokását:

Nem kell persze a technós Blawant temetni, Pariah-val közös projektje, a Karenn továbbra is a sötét vermekre célozza a zenéit, ahogy az ebből a nyári EP-jükből is kiderült.

TOVÁBBI HÍREINKBŐL:

Published October 18, 2023.