Electronic Beats Hungary

Az év legrosszabb vicce: Berlinben betiltják a klubokban táncolást

Ha csak a mindenki által ismert mém-Instagramon látjuk, nem hisszük el, de aztán jött a hír a hivatalos oldalakon is: Berlin szenátusa úgy döntött, hogy a Covid-fertőződések megugrása miatt jövő szerdától, tehát december 8-tól ismét életbe lép a Tanzverbot, azaz a tánctilalom – igen, így, szó szerint. Az éjszakai élet működhet tovább, de hangos zenére mozogni nem lesz szabad.

Hogy ez pontosan mit jelent, az értelemszerűen ködös, és nem is szólnak erről a hírek: a láb sétálástól eltérő megmozdítása már törvényszegésnek minősül-e, esetleg a kar felemelése és magasban tartása lesz illegális, vagy már egy indokolatlan csípőmozdulatra is ugorhat a hatóság?

Ez 2021 nyomasztó tavaszán már egyszer megtörtént ugye, amikor a klubokat hosszú idő után engedték kinyitni, az emberek összegyűlhettek, de a zenére meg nem mozdulhattak. Ezt a szabályt augusztus 20-án törölték, miután egy bíróság aránytalannak találta – és most újból itt van. Azaz ott van.

“20 hónapja tart a járvány, és azóta sincs jobb ötlet, mint betiltani a táncot. Nem kell sok fantázia ahhoz, hogy rájöjjünk, senki nem fog tudni egy tánctilalmat érvényesíteni a bulipincékben és a magánlakásokban. Ahol ráadásul nem nézik, ki oltott, vagy gyógyult, vagy van friss tesztje”

– mondta Lutz Leichsenring a Clubcommission Berlin munkatársa.

És nem mond hülyeséget, különösen azt figyelembe véve, hogy ha valami, akkor a német főváros éppen Európa bulifővárosa, ahol az emberek meg fogják találni a módját a közösségi táncnak. Csak éppen ellenőrizetlenül, amiről nem nehéz belátni, hogy sokkal rosszabb út, mint a partizás kontrollált keretek közötti engedélyezése.

Mindez annak előszele, hogy német parlament várhatóan keresztülviszi a fertőzésvédelmi törvény módosítását, amely lehetővé tenné az egydes államok számára, hogy 100 ezer főre vetítve heti 350-nél több megbetegedés esetén elrendelhessék a bárok, éttermek és szórakozóhelyek bezárását.

Pénteken Berlinben a Covid-megbetegedések hétnapos előfordulási gyakorisága 360 volt 100 ezer lakosra vetítve.

Kövess minket errefelé is:

Published December 04, 2021.