Electronic Beats Hungary

A zenészek 60 százaléka már használja a mesterséges intelligenciát a zenéléshez

Izgi dolog derült ki a Ditto Music globális zenei disztribútorcég által nemrég közzétett tanulmányból: a zenészek 60 százaléka már vidáman alkalmazza a mesterséges intelligenciát. Persze egy kutatás még nem a világ, főleg, hogy nem reprezentatív (egyébként 1200 felhasználóját kérdezte meg a 160 digitális zenebolt felé forgalmazó vállalat), de legalább valamennyit sejtet arról, milyen irányba halad a világ. Vagy haladhat!

A megkérdezettek 77%-a egyébként azt is mondta, használna mesterséges intelligencia eszközöket az albumainak artworkjéhez, 66%-uk a zenéjük keveréséhez és masztereléséhez, 62%-uk pedig magához a zeneíráshoz is. Csak 28,5%-uk mondta azt, hogy soha nem gondolkodna AI beemelésében a kreatív folyamatokban.

“Bíztató látni, hogy ilyen sok zenész felkarolja a technológia fejlődését, és kreatív segítségként használja az AI-t”

– ezt viszont már Lee Parsons, a Ditto Music vezérigazgatója mondta.

A folyamat mindenesetre egyéb frontokon is kitapintható: a Google kutatói például egy új, MusicLM nevű mesterséges intelligencián dolgoznak, ami képes szöveges feliratokat zenévé alakítani – a TechCrunch által megszerzett tudományos dokumentumokból kiderül, hogy az eszközt 280 000 órányi zenéből álló adathalmazon képezték ki, és képes “jelentős komplexitású” dalok generálására.

Mindeközben a krakkói Unsound fesztivál kurátori csapatában már AI alapú art director is ül, és elkezdődött a mesterséges intelligenciával, ismert popsztárok hangjára írt slágerek létrehozása (és persze letöröltetése).

Úgyhogy ezzel a lendülettel David Guetta hasonló Eminem-hangátiratával búcsúzunk, amivel nemrég közönség előtt is debütált – úgy van, a felvételen nem az igazi rapper hangja hallható, hanem Em-AI-Nemé:

A cikkhez tartozó nyitóképet természetesen szintén mesterséges intelligencia lopkodta össze innen-onnan.

Kövess minket akárhol:

Published April 18, 2023.