Electronic Beats Hungary

A Spotify új kifizetési rendszere épp azoknak a kis előadóknak fog fájni, akiket állítólag nagyon támogatnak

A streamingóriás Spotify új kritériumokat vezetett be a jogdíjfizetésre vonatkozóan, ami a kritikusok szerint éppen a feltörekvő tehetségek, kisebb nevű zenészek számára fog a lehető leghátrányosabban hatni.

Április elsejétől ugyanis ahhoz, hogy az alkotók jogdíjat kapjanak, egy zeneszámot mostantól legalább 1000 alkalommal kell streamelni egy 12 hónapos időszak alatt, és bizonyos számú egyedi hallgatót is el kell tudni érni. Ez “azért van, hogy a felhasználók ne játszhassák ki a rendszert azzal, hogy több százszor streamelik a zeneszámot a jogosultság megszerzése érdekében” – közölte a vállalat a honlapján. Az egyedi hallgatottsági küszöbértéket nem hozzák nyilvánosságra, állítólag azzal a céllal, hogy megakadályozzák a további manipulációt.

A helyzet megértéséhez érdemes azt a tényt is bevenni a kontextusba, hogy

az ezer lejátszás alatti trekkek a Spotify-univerzum 86 százalékát teszik ki.

Nagyon leegyszerűsítve tehát ismét a nagyok járnak nagyon jól, a kicsik pedig elenyészően. A jobb royaltykért harcoló érdekvédelmi szervezet, az UMAW (Union for Musicians and Allied Workers) még ennél is erősebben fogalmazott – ők egyenesen kizsákmányoló magatartásnak nevezték a Spotify legújabb húzását.

Miközben a közvélemény egyre nagyobb nyomást gyakorol a jobb jogdíjfizetések érdekében, a Spotify igyekszik több bevételre szert tenni, hogy betömje a saját hiányát. A 2018-as tőzsdei bevezetés óta a vállalat minden évben veszteséges volt. Éppen ezen a héten a cég azt is megerősítette, hogy emelni tervez az előfizetések árain.

Mindeközben már olyan nagy nevek, mint James Blake is elkezdtek harcolni a maguk eszközeivel a jobb kifizetésekért.

PÉNZT A MAGYAR ZENÉSZEKNEK, HALLGASSÁTOK SOKAT EZT A FOLYAMATOSAN FRISSÍTETT PLAYLISTÜNKET:

Published April 08, 2024.