Electronic Beats Hungary

5 új album elviteles presszókhoz, cortadókhoz, de még lattékhoz is

Mintha lezárult volna az újévre ébredő szakasz, vagy enyhült a lockdown-katatónia, nem tudjuk, mindenesetre beindulni látszik végre az élet a zenei megjelenések frontján. Csak most, január utolsó előtti péntekén több friss nagylemez is gerelyként fúródott bele figyelmünk homlokterébe, ezért úgy gondoltuk, nem hallgatjuk el ezeket.

Bicep – Isles

Nem találjuk fel a spanyolviaszt azzal, ha azt mondjuk, a Bicep párás szemekkel tovább fűti a nosztalgiavonatot, mert egyik belengetett friss zenéjükről ezt itt már elmondtuk. A srácok feladták maguknak a labdát 2017-ben szívbemarkolászóan szép debütalbumukkal, ilyenkor szokott előjönni a tipikus másodiklemez-betegség, amikor a hangos sikert meg kell ugrani, és hát túlzás is lenne azt mondani, hogy ezt behúzták. De még így is egy nagyon szolid darab lett, amire megint előkerülhetnek a papírzsebkendők, miközben régi rave-eken készült fotókat nézegetünk.

Click on the button to load the content from spotify.

Load content

Kasper Marott – Full Circle

Koppenhága a megvadult tempóival (Schacke, Mama Snake, Sugar, és még sorolhatóak lennének a nevek) vált ismertté a tánczene térképén, de Kasper Marott más utat választott. A Modeselektor Seilscheibenpfeiler nevű labeljénél 2018-ban megjelent brékthrú kiadványa, a Keflavik ugyan belenyalint a trenszes sodrásba, de egyrészt annak gerince techno helyett villanydiszkó volt, és akadt még ott egy deep breakbeat track és egy csilingelős-egzotikus zárótétel is. Az ifjú dán ugyan képes nagy megmenésekre, ami a tempót illeti, de imádja kicselezni a sztereotípiáinkat is, ahogyan az első albumán is tetten érhető. Ne lepődjünk meg, ha pár perccel a nyitó savazás után már törzsi marimbák csilingelnek a füleinkbe – lesz ott még más meglepetés is 😉 Mindenesetre ha valaki egy igazán színes-szagos lemezt keres, az ne keressen tovább, mutatjuk:

Click on the button to load the content from spotify.

Load content

Yu Su – Yellow River Blue

Legendás 2019-es budai hotelbulink csodafegyvere volt a kínai származású Yu Su, aki szintén mára időzítette albumhosszra rúgó mérföldkövét, noha a Körszállóba sem a két szép szeméért hívtuk, hanem mert tisztában voltunk zenei érzékenységével. “Negyedik világbeli” ambient festmények, totebaggel folytatott leftfield rugózások egy szubtrópusi monszun után, sok-sok organikusan kipukkanó dubos buborék: ez Yu Su játszótere, könnyed és barátságos hozzáállásáról pedig a legjobban az tanúskodik, ha az album nyitószámát, a Xiu-t megosztjuk az Instasztorinkba a Spotifyról – az így képződő háttérvideó mindent rögtön megmagyaráz.

Click on the button to load the content from spotify.

Load content

Gamma Intel – Generatie Desinteresse

Hollandia nyugati oldala az, ahol a dark magic happens, például a rotterdami Pinkman kiadónál, például a rotterdami Gamma Intel szíves részvételével. Háztáji elektró, EBM és new beat szigorúan fenyegető, militista aurába vonva, amire legszívesebben rögtön felcsatolnánk a bármiféle viszontagságnak ellenálló bakancsunkat, felöltenénk a bokáig érő tízkilós bőrdzsekinket, és hadat üzennénk a konformizmusnak.

By loading the content from Bandcamp, you agree to Bandcamp's privacy policy.
Learn more

Load content

 

Wardruna – Kvitravn

Végül egy kakukktojás, persze kinek mi az, ugye, de hogy se nem a fősodratú, se nem az alatta létező elektronikák dimenziójába nem tuszkolható be ez itt, az biztos, mégis megállapodtunk csapatilag, hogy el kell férnie a többi mellé. A varjúfekete norvég folkzene elszánt feltámasztói és egyben abba új életet lehelő zenekar ők, lanttal, üreges kecskeszarvval, és egyéb, nekünk tájidegen hangszerekkel kapcsolódva olyan témákhoz, mint az ősanyatermészet vagy a régi északi mítoszok. Aki ismerőse a Vikings filmsorozatnak, annak meg már nem fognak újat mutatni. Az biztos, hogy a Wardruna nem könnyű dió, de azért a hatalmas nemzetközi sikerek sokat mesélnek a képességeikről – és nekünk sem árt néha egy kis betekintés lelkünk bugyraiba, különösen ezekben az időkben. Tél derekán pedig jobb aláfestőt nem kaphatunk hozzá ennél.

Click on the button to load the content from spotify.

Load content

Published January 22, 2021.