Electronic Beats Hungary

360 fokos videoklipben lő ki egy másik dimenzióba a Žagar

A március 15-én megjelenő Ghost Orchid az első single az új Žagar nagylemezről.

Az érzéki, összetettebb hazai elektronikus zenék hosszú évek óta legmeghatározóbb zenekara, a Žagar egy ideje már készülget az új albumára, ami most végre tényleg a küszöbön áll, elmék leszakítására készen. A Woods, Spirits & Sorcery című nagylemez április végére várható, és a csapat életében újabb stílusváltást hozó és egyben új korszakot is nyitó LP-t három kislemez előzi meg. Az első single, a vokálmentes, cserébe nyíltan pszichedelikus Ghost Orchid pedig itt is van.

Nem is akárhogyan, a hozzá tartozó klipben ugyanis Korai Zsolt vizuális művész egy 360 fokban bejárható alternatív űrben kalauzolgat mindenféle amorf fényképződmények között, amik miatt az ember hajlamos újra és újra a videó elejére csévélni:

A hipnotikus számban a berber származású Fatima Gozlán is közreműködik – egy egzotikus perzsa fúvós hangszeren, ney-en játszik. Az albumnak ezt az első eresztését az erdők láthatatlan hálózata, a Wood Wide Web inspirálta.

“Az erdőben a fák titkon kommunikálnak egymással, energiát adnak-vesznek, és néha háborúznak. Ahogy ez emberek közt, itt is vannak gonosz erők, néhány orchideafajta például meghekkeli a hálózatot, hogy riválisaikat megfosszák az éltető energiától.”

– tudtuk meg Zságer Balázs zenekarvezetőtől.

Ő egyébként korábban elmondta már nekünk, hogy egy tucatnyi friss inspiráció érte Ozorától a Zeneakadémiás látogatásain át marokkói nyaralásáig, ahol teljesen beleszerelmesedett az afrikai és arab ritmusvilágba. Szóval aki innentől egyértelmű és rádióbarát zenére számít a Žagartól, az inkább építse le ezeket az elvárásait – cserébe viszont minden vektor arrafelé mutat, hogy nagyon is érdemes volt várni hat évet az új lemezre.

A zenekar körüli történéseket Spotify-on is érdemes lekövetni, ahova természetesen majd pakolódnak ki az újabb és újabb alkotások.

Published March 15, 2019.