Electronic Beats Hungary

Your Love: a világ talán legelső house trekkje ma is szuperérvényes

A legendás Frankie Knuckles neve alatt futott, de a szóbeszéd szerint valójában ő inkább csak népszerűsítette a zenét, amit a chicagói Jamie Principal szült meg: ez volt a Your Love, ami eleinte, tehát 1984-es keletkezését követően jó ideig (három éven át) kizárólag lemezlovasok számára volt elérhető acetátlemezen vagy magnószalagon.

Megjelenésekor a house, mint műfaj – az eredetileg meleg feketék számára létrehozott chicagói Warehouse klubról elnevezve – már létezett, így hívták azokat a régi diszkókat és soul dalokat európai szintipopokkal közös nevezőre hozott, illetve a dj-k által dobgépekkel és további szintikkel megtámogatott egyveleget, ami eredetileg menekülés volt a társadalom rosszabb sorsú, és/vagy annak normáiba nem illeszkedő tagjai számára, mára pedig az ujja köré csavarta a fél világot.

Mégis, ha egyetlen zenét kéne említeni, ami egymaga definiálta a műfajt, illetve kijelölte az utat az életigenlő klubzenéknek, akkor elég könnyű erre ujjal mutogatni.

A hárfaszerűen pattogó szintikkel induló, majd kövér, átölelő analóg basszusaival melengető, hangulatában egyre csak felfelé ívelő, majd a szexuális fülbesuttogásból kifejlődő ünnepi énekével győzedelmeskedő zene borzongatóan működik ma is – persze dj legyen a talpán, aki a megfelelő pillanatban fel tudja rakni.

A Your Love akaratlanul is befolyásolta a tánczenék elmúlt 30 évét. Dave Pearce, a BBC Radio 1 korábbi dj-je, aki tíz éven át vezette a befolyásos Dance Anthems című műsorát, kiválóan fogalmazott a dalról: “azért működik, mert sikerül benne ötvözni a soulful spiritualitást egyfajta sötétebb éllel, miközben rettentően buja is egyben.”

A Your Love érthető módon számos újabb dalt és feldolgozást keltett életre, például a legismertebb Candi Station-félét, de az Animal Collective My Girlse is ebből vette a mágikus szintifutamot, de a Florence and the Machine-on át egészen a The xx-ig is eljutott.

Your Love. Él: 1984-től mindörökké.

Published December 02, 2022.