Electronic Beats Hungary

“Ne kövessétek azt a jó pesti szokást, hogy csak a főműsoridőre érdemes besétálni”

Yinna és Nyxa a hazai underground női divízióját képviselik, egyúttal pedig Magyarországot a csütörtöki Telekom Electronic Beats x Boiler Room eseményen. Persze, hogy voltak hozzájuk kérdéseink.

Nem csak a zenéivel egészen különleges, légies dimenziókat nyitogató AIWA az egyik szerencsés hazai erő, aki március 5-én olyan neveknek terít meg az Akvárium Klubban, mint DJ Seinfeld, Mor Elian, Tom Trago vagy a feltörekvő Willow. Kardos Nikolett, azaz Yinna, a Farbwechsel kiadófamília első női tagja és az ACIDWITCH duó fele, illetve a buliszervezés (Éclipse Totale) felől egyre inkább a dj-zés felé kanyarodó Szende Laura, vagyis Nyxa is a Gmail fiókjában találta a Boiler Roomos felkérésről szóló levelet néhány hete – totál váratlanul. És ha már így esett, faggatóztunk náluk kicsit.

TEB: – Milyen az, amikor tudatosul az emberben, hogy a Boiler Roomon játszhat? Minket még nem talált meg ez a kegy, de jó lenne tudni.

Yinna: – Gondolom, nem meglepő, de nagyon jó! Párszor végig kellett olvasnom a mailt, mire leesett, hogy igen, na hát akkor ez most Boiler Room.

Nyxa: – Én amikor olvastam a felkérést, az első pillanatban nem is vettem komolyan, majdnem dobtam is a levelet a spambe. Aztán ránéztem még egyszer, és mivel ismerős volt a név, leesett, hogy ő valóban a Boiler Room bookere. Mondanom se kell, mennyire örültem.

TEB: – Hogyan készültök az estére? Másképpen, mint ahogy szoktatok egy szokásos klubestre, vagy netán van valamiféle narratíva, felépítmény a fejetekben, amit elő akartok adni? 

Nyxa: – Talán pont ez a célom, hogy most nem szeretnék történetet előadni. Klubesteken vagy bulikban mindig figyelembe veszem azt, hogy milyen időben játszom, ki játszik előttem és utánam. Ilyenkor hangolódok a helyre, az est zenei stílusára. Imádok warm-up zenét játszani, de nem titok, hogy szeretem a technót, akár nem-elektronikus zenével is szívesen aláfestem a hangulatot, ha éppen az illik, de azt hiszem itt most más lesz. Bár egy buli keretében történik, a nap végén születik egy felvétel, ami önmagában áll, mindentől függetlenül, és örökre megmarad. Vagy ameddig él az internet.

Yinna: – Igyekszem sok olyan zenét előtúrni, ami nekem eddig nagyon meghatározó volt, de ennél jobban nem szeretném megtervezni. Mindig az adott helyen, a helyzetben szeretek reagálni arra, ami ott van. Bármi, amit előre kitalálnék, az úgyis valami más, mint ami ott lesz, hogy milyen a közönség, milyenek a rezgések, hogy tudok kapcsolódni hozzájuk, ők hogy tudnak egymással, honnan, hová szeretnénk, vagy tudunk együtt eljutni. Számtalan tényező van, amivel szerintem nem lehet előre kalkulálni és nem is szeretnék, nekem pont ettől tud jól működni ez az egész. Szóval bulira előre összerakott szett, az nincs, és nem is lesz.

TEB: – Egyébként milyen zenék érdekelnek mostanában titeket?

Yinna: – Ahogy sokaknak, nekem is vannak mindenféle időszakaim, amikor teljesen új dolgok érdekelnek és olyan is, amikor visszatérek a gyökereimhez, onnan kiindulva fedezek fel, vagy azokat a dolgokat veszem elő újra, amik a legnagyobb hatással voltak rám. Most éppen ezt az utóbbit élem. Engem amellett, amiket általában játszok, főleg pszichedelikusabb, kísérletibb zenék érdekelnek, meg igazából sok minden, nem csak elektronikus zenéket hallgatok. Sok helyen történnek időről-időre izgalmas, előremutató dolgok, amik inspirálnak,

ha épp nem a múltban merengek, kíváncsian és nyitott füllel várom, hogy mi lesz még, merre tovább.

Nyxa: – Épp ezért próbálok most nem nem az aktuális trendek szerint válogatni. Szeretném, ha az emberekben nem Nyxa 2020-as tavaszi kedvencei maradnának meg, hanem olyan zenét keresek, ami jellemez, amiről biztosan tudom, hogy évek múlva is még szeretni fogom. Ugyanakkor iszonyatosan nehéz ezt hatvan percben összefoglalni…

TEB: – Ha valaki most felkapja majd a fejét arra, amit műveltek, akkor neki mit ajánlanátok magatok kapcsán a jövőre nézvést? Hol lehet titeket követni, milyen projekteket nyomtok mostanában, vannak-e tervek a tarsolyban?

Yinna: – Nem vagyok egy termékeny producer, de mostanában eléggé rajta vagyok másokkal zenélős projekteken. Az egyikből sokféle anyag állt már össze, abból előbb-utóbb biztos látni valami. Illetve elkezdtem egy kisebb modulárt építgeni, kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ebből, arra minimum jó lesz, hogy kiválóan elszórakoztassam magam. Meg novemberben, amikor a Lecken x OMOH közös bulin játszottam, konkrétan életem legjobb klubélményét éltem át, ami nagyon sok szinten inspirált, úgyhogy most tele vagyok mindenféle tervvel… legalább annyiban, hogy jobban jelen legyek a közösségben és hozzáadjak ehhez sok mást is, amit tudok. 

Nyxa: – Yinnával közösen alapított Éclipse Totale sorozatunk most kissé elcsendesedett. Utóbbi időben a szervezés helyett mindketten inkább a zenére, zenélésre fókuszálunk. Követni mindenféle social media platformon is lehet, de ha tényleg bejön amit nyomunk, gyertek el jövőben (is), ha zenélünk a városban.

TEB: – Végül, ha csak egyetlen üzenettel láthatnátok el a március 5-ei boilerroomozókat, akkor mi lenne az?

Nyxa: – Érezzétek nagyon jól magatokat. Igazán ez az egy dolgotok van! Egyedül azt tanácsolnám, hogy most ne kövessétek azt a jó pesti szokást, ami szerint csak peaktime-ra érdemes besétálni. Különleges esemény, érdemes lesz kiélvezni az elejétől a végéig.

Yinna: – Vigyázzatok egymásra.

Kettejüket itt és itt lehet követni, ami pedig a csütörtöki eseményt illeti, az errefelé található – és aznap délig még nyerhettek rá jegyet is a Facebook-oldalunkon!

Published March 03, 2020. Words by Unger András.