Electronic Beats Hungary

Ünnepeld meg te is a WARP harmincadik születésnapját egy csomó eddig nem látott és hallott cuccal!

A kísérleti zenei lemezkiadók alfája és omegája 1989-ben vetette meg a lábát Sheffieldben, olyanokat emelve a világ szemei elé, mint Aphex Twin, Squarepusher, a Boards of Canada vagy az LFO.

Ahogy két hete megírtuk hírhozamunkban, az experimentális zenék szigetországi temploma nagy ünnepre készül, konkrétan átveszi a hatalmat az NTS Radioban három napra. Ez a takeover-maraton azóta már lezajlott, úgy, hogy a kiadó számos előadója eddig kiadatlan vagy exkluzív anyaggal árasztotta el a digitális étert. A jó hír pedig a következő: aki lemaradt a ritkaságokkal teli jubileumról, az sem marad le teljesen, mert több elhangzott anyag is kikerült online. Mondjuk-mutatjuk a fénypontokat!

Boards of Canada: két órányi futkározás a mezőn

Sokak kedvenc otthonhallgatós skót duója a 2013-as Tomorrow’s Harvest album óta nem hallatott érdemben magáról. A két órás Societas x Tape, amivel a WARP-matinéra készültek, az első megvillanásuk azóta, egy mix kedvenceiktől és hatásaikból, olyan nevekkel, mint Grace Jones, Devo, Pauline Oliveros, DAF, Severed Heads, George Duke, Yellow Magic Orchestra vagy Lena Platonos – és egyesek szerint kiadatlan dolgok is vannak benne tőlük. Ne klasszik Boards of Canada menetre számítsunk, hanem egy nagy, mindenféle árnyalatú pszichedelikus réten szaladgálásra a szélrózsa minden irányába, ami végül egy kerek élménnyé ragad össze.

Autechre: 1989-1993 közötti, eddig nem hallott cumók

Hogy Rob Brown és Sean Booth máig meghatározó tényezők, arról bárki meggyőződhetett 2016 végén az Akváriumban: ott szándékosan minden fényt lekapcsoltatva adták elő meggyőző erejű műsorukat az elseq 1-5 című megjelenésük kapcsán. Őket Aphex Twin és Squarepusher mellett szokás emlegetni, mint a határfeszegető, jövőbe mutató elektronika legfontosabb alakjait, és a WARP-rádiózásra most előtúrtak egy rakás három évtizedes, kiadatlan matériát, amit innen ingyen és bérmentve lehet letölteni.

Death Grips: zajos-torz sűrítmény Kaliforniából

A csikorgó digitálhardcore experi-indusztriál punkreppben utazó csapat hozta össze talán a legsúlyosabb kreálmányt, amit semmi esetre sem elalváshoz javaslunk. Sőt, nagyon nézzük meg, mikor vagyunk nagyon befogadói állapotban, mert itt szükség lesz rá.

Brian Eno: tudatos szavak hangszőnyegekre helyezve

Az az Extinction Rebellion nevű harcos klímavédő aktivistacsoporttal kollaborált az ambient atyja, ennek itt az eredménye, az élő akciókból vett szövegrészletekkel:

Aphex Twin: szemelvények egy élő fellépésből

A végére hagytuk a rőt üstökű aduászt: az NTS megosztott egy eddig nem látott videót Aphex Twin 2012-es, a londoni Barbicanban tartott lájvjából. Vigyázat, magasfeszültségű magasművészet!

Flying Lotus: szelekció saját magától és másoktól, George Clintontól David Lynchen át Thundercat-ig

Íme. Jó hallgatást mindenhez (is)!

Published June 27, 2019. Words by Unger András.