Electronic Beats Hungary

Kőkemény filmek 14. Verzió Filmfesztiválon

A héten kedden kezdődött és még vasárnapig tart a 14. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Budapesten. A Verzió14 központi témái ebben az évben is az emberi méltóság, valamint a tolerancia szerepe napjaink társadalmában. A Vera & Donald Blinken OSA Archívum munkatársai által összeállított fesztiválprogramnak köszönhetően idén is betekintést kapunk a jogaikban megsértett, az üldözött, megkínzott és megalázott embertársaink küzdelmeibe, a túlélésért folytatott harcukba. A filmvetítések mellett nyilvános kerekasztal beszélgetések, szakmai programok is várják az érdeklődőket, mindezekről további részletek itt érhetőek el.

A fesztiválprogram idén 9 szekcióra bomlik: Nemzetközi panoráma, Magyar panoráma, ZOOM In Diákfilm-verseny, Háború & Béke 2.0, Kié a város?, Fotófilmek: Állóképek mozgásban, Retrospektív: rigai iskola, Explore Impact, 1917 emlékezete. Lehetetlen sajnos a teljes programot végignézni, de mi válogattunk nektek egy párat, amit biztosan nem hagynánk ki.

A Nemzetközi panoráma szekció tartalmazza talán a legtöbb, igazán provokatív, és emiatt borzalmasan izgalmas alkotást, de ezek közül mi idén a Találkozunk Csecsenföldön című rendkívül személyes hangvételű filmet ajánljuk a figyelmetekbe. A film 1999-ben kezdődik, amikor egy ifjú grúz képzőművész-hallgató beleszeret egy francia háborús fotóriporterbe, és ezt követően együtt felkeresik a szomszédos országban zajló frontvonalat. A filmben azt dolgozzák fel, így több, mint 10 év távlatából, hogy milyen hatással volt kettejük életére ez a meghatározó, közös tapasztalat.

Találkozunk Csecsenföldön

A Magyar Panoráma szekcióból a Menjek/Maradjak-sorozat új epizódját ajánljuk, az Édes Otthon a Magyarországra való vissza-, hazaköltözés nehézségeit, kihívásait mutatja be, így hozva végre egy új, nem megszokott nézőpontot a népvándorlás témájába. Ez az egész végre egy őszinte tükörnek ígérkezik azoknak, akik sose mentek el innen.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

A Kié a város? szekcióban a Kambodzsai Tavasz című dokut ajánljuk a figyelmetekbe, ami egy portréfilm három nőről, akik a napjaink Kambodzsáját szétfeszítő társadalmi változások középpontjában álló földjogi aktivisták, és szószerint az életükért is küzdenek.

Vimeo

By loading the video, you agree to Vimeos’s privacy policy.
Learn more

Load video

Ha motivációra van szükségetek, akkor mindenképp nézzétek meg a Háború & Béke 2.0 porgramjából az Ezredes Mama című filmet, ami a Kongói Demokratikus Köztársaság női rendőrezredeséről szól, aki több, mint 15 éve dolgozik a nők és gyermekek védelméért. A kivételesen bátor nő életébe akkor kapcsolódunk be, amikor új körzetbe helyezik át, ahol új kihívások várnak rá.

Vimeo

By loading the video, you agree to Vimeos’s privacy policy.
Learn more

Load video

Végül pedig egy igazi különlegesség is bemutatásra kerül a fesztivál programjában: A Téli Palota ostroma egy 1920-ban forgatott film, amely azonban az elmúlt 90 évben jelenlegi formájában nem volt megtekinthető: két külön tekercsen vészelte át a XX. századot és csak az utóbbi időben sikerült ezeket egyesíteni és restaurálni, így állítva vissza a film eredeti állapotát. A 2500 szereplővel forgatott monumentális játékfilm képi világa határozta meg az októberi forradalom ábrázolását egészen a Szovjetunió összeomlásáig.

A Téli Palota Ostroma

Published November 15, 2017.