Electronic Beats Hungary

A tökéletes egyensúly mestere: Paul Kalkbrenner a Budapest Parkban

Ha Paul Kalkbrenner karrierjét vizsgáljuk meg, akkor azt egy esemény mentén két részre lehet osztani, ez az esemény pedig nem más, mint a 2008-ban bemutatott Berlin Calling című német filmdráma, aminek ő játszotta a főszerepét, sőt a mozi zenéjét is ő készítette el.

Persze Paulnak akkor már volt neve, az elektronikus zenét kedvelők jól ismerték, hisz akkor már legalább 10 éve állt a DJ-pultban, és három elég jól sikerült nagylemez is volt a háta mögött. A Kalkbrenner család Németország keleti feléből való, Paul (és így Fritz is) még az NDK-ban, Lipcsében született, és csak akkor költözött Berlinbe, amikor a techno berántotta, neki pedig komoly tervei voltak vele. Első kislemezei a 90-es évek legvégén jelentek meg, és már azok a kopasz DJ-re irányították a reflektorfényt. Paul Kalkbrenner elég gyorsan vált a német elektronikus zene figyelemreméltó, underground kisistenévé.

Ebben biztosan közrejátszott a szorgalma és az étvágya is, hisz 2001-ben nem kevesebb, mint két nagylemezt is kiadott (Superimpose jött előbb, majd a Zeit), és egyiket se temette maga alá kevesebb több lett volna elve, mert a minőség egyáltalán nem ment a mennyiség rovására. Persze utána azért Paul is befékezett, a harmadik nagylemezre (Self) 2004-ig kellett várni.

A 2000-es évek közepére Paul neve már garanciát jelentett a minőségi technóra, de még mindig csak az underground körei belül. Egyik buli érte a másikat, buli, egyre nagyobb volt a hajtás és egyre több az alvás nélkül töltött éjszaka. Amikor 2008-ban Paul eljátszotta a Berlin Callingban Martin Ickarus szerepét, fel se kellett rá készülnie: önmagát adta, saját életét és tapasztalatait játszotta el. A film kirobbanó sikert aratott, és nemcsak a könnyen beazonosítható jelképek és üzenetek, na meg az első osztályú zene miatt, hanem a főszerepet alakító Kalkbrenner miatt is (na meg a csaját játszó, Berlinben élő, magyar származású színésznő, a magával ragadó Rita Lengyel okán). Ez a film aztán, a soundtrackkel együtt, egy csapásra, de tényleg egyetlen csapásra világsztárt csinált Paul Kalkbrennerből. Az undergroundból azonnal a mainstream első ligájába igazolt.

És gyakorlatilag innentől kezdve Paulnak nyert ügye és csupa teltházas gigabulija lett szerte a világon. Talán ennek köszönhető az is, hogy az öccse, a szintén tehetséges producer-zenész, Fritz is hamar népszerűvé vált. Nem, igazából nemcsak ennek, mert a kisebbik Kalkbrenner a saját jogán is a német elektronika egyik meghatározó személyisége.

Paul nagy erénye, hogy bár a mainstreambe tartozik, zeneileg mégis sikerült valamennyit megőriznie underground gyökereiből is Szettjei és lemezei félúton állnak a kettő között, mindkettő erényeit magukba foglalják: a tökéletes egyensúlyt valósítják meg. Ennek bizonyítékát pedig ismét megkaphatjuk, ha pénteken este elmegyünk a Budapest Parkba, ahol Paul Kalkbrenner ütemei és dallamai segtségével magunk mögött hagyhatjuk a hétköznapok összes nyűgét.

Published September 06, 2017.