Electronic Beats Hungary

Több technót a magyar nappalikba! Újabb mixek tíz fő alatti házibulikhoz

Itt a hétvége, úgyhogy ideje zenei formába rázni, hiszen ki akarna friss alapozó mixek keresgélésével szöszölni, amikor már ott vannak a szobában a barátok, és már nyílnak a borban az esti virágok? Alább összegereblyézünk néhány órányi lüktetést, hogy nektek már ne kelljen.

“Dropping Tunes for The Dead” – beszédes cím egy rádiós kevergetésnek, és nem hazudik, mert tényleg egy fekete gyémántként ragyogó langyosítás egy tűz este legelejére. A kezdeti postpunk és italo csak a beetetés Khadijától, mert aztán hamar eltévelyedünk a dark EBM-barlangban, aminek minden sarkában egy hófehérre sminkelt grufti nézd velünk farkasszemet bogárszerű kontaktlencsében.

A feltörekvő berlini Hanna Baertig mixe úgy nyílik ki, mint egy jó portói vörös. A lipcsei Nebula Kollektivnek készítette, intergalaktikus elektrók felől érkezünk a muszkulárisabb savszerkezetek felé, aztán persze a fogós négynegyed vágtatás sem maradozik el a végéről, mindez olyan kiadókkal, mint az International Chrome, a Lunar Orbiter Program, a Lobster Theremin vagy a Mechatronica. Rá érdemes lesz még figyelni.

Bár a budapesti RAVEU kollektívának azóta már van frissebb vendégmixe is, mi mégis a holland CYNKT művét emeljük ide azok kedvéért, akik a kegyelemtől messze járó, uptempo, nyugalmat nem hagyó, korai hardcore-ból is két kanállal táplálkozó, elvadultabb technóhajtásokon szeretnek csüngeni:

Mi történne, ha az állandó megfigyeltség állapotában minden gondolatunkat, cselekményünket pecízen és folyamatosan ízekre szedne egy mesterséges intelligencia algoritmusa, majd ezt masszív adatfolyammá, azt pedig zenévé konvertálná, egy szűk réteg örömét szolgálva? Ezzel a gondolatisággal játszott el a budapesti Yinna a járványügy miatt bezárni kényszerült LÄRM legutóbbi podkasztjában. Elég sűrű menet, óvatosan bánjunk vele!

Végezetül egy jó lejövős soundtrack: Sii Sii az érdekesebb női és nembináris klubzenei előadókat nagyító alá helyező Discwoman kollektívának készítette ezt, megtűzdelve barátok és munkatársak felvett beszédeivel, és amúgy kicsit sem technó, de annál sokszínűbb utazás, amiben minden egyes hallgatásnál fel lehet fedezni valami újat. “This mix is a celebration of Black joy. I wanted to bring forth the musical spirit that is Black joy, honoring all of its nuances and power. I hope this mix can act as a portal and sonic messenger to all who listen” – kommentelte a művész az alkotását, mi meg nem akartuk lefordítani, ez így szép, ahogy van.

Published February 26, 2021.