Electronic Beats Hungary

“Kedvességben van hová fejlődnünk” – Technokool jelenti a kaukázusi ravefővárosból

Technookol Fanninak nemrég az ölébe hullt az esély, amire sokak egyelőre csak messziről – ha Budapestet vesszük, akkor kétezer kilométer távolságból – vágyakoznak: a Bassiani és a KHIDI városában, Tbilisziben dj-zni. Ha már így alakult, feltettünk neki pár kérdést.

Telekom Electronic Beats: – Hogy jött össze ez a grúz (bocsánat, georgiai) menet, ki hívott meg?

Technokool: – Egy ismerősöm aki itt töltött fél év Erasmust, most együtt szervez az Innergate kiadóval eseményeket. Ellátogatott a januári No Fear bulinkra, majd pár napra rá bejelentkezett, hogy szeretnének meghívni engem és Kamafakát. Elég last minute jött a felkérés, negyedikén volt az event Tbilisziben.

TEB: – Úgy tudom, ott egyelőre még mindig életben vannak a Covid-regulációk, a Resident Advisoron sem látni egyetlen bulit, de ezek szerint a természet utat tört magának. Szóval ez egy illegál volt valami külvárosi szpoton? Nem lehetett tartani a szovjet időkből hozott, közismerten kemény hatósági fellépéstől?

Technokool: – Igen, február végéig nem lehet bulikat szervezni most náluk. Negyven percre a belvárostól béreltek ki egy raktárféle épületet, amit nagyon profin átalakítottak erre a napra. Az eseményről csak egy zárt Facebook-csoportban lehetett értesülni, ahol igyekeztek szűrni minden kamuprofilt. Számunkra teljesen hihetetlen volt, de azt mondták, mióta pár éve volt egy több napos tüntetés, mert erőszakosan véget vetett a rendőrség egy bulinak (erről mi itt írtunk akkoriban – a szerk.), már nem állítanak le semmilyen eseményt, ha az már elkezdődött. Tehát csak akkor csaphatnak le rájuk, ha még a buli kezdete előtt lefülelik a szervezkedést és kiérkeznek a színhelyre.

TEB: – És most jöttek?

Technokool: – Szerencsére nem, minden zökkenőmentesen zajlott.

TEB: – Milyen a vibe, miben vannak az emberek most Tbilisziben?

Technokool: – Szerintem mi egy nagyon filterezett tapasztalást kaptunk az ottani történésekből, mert akikkel találkoztunk, mindenki hihetetlenül kedves, és jókora adag vendégszeretettel viszonyult hozzánk. Még egy sima bárban is random emberek hívogattak meg minket italokra, mondván, georgian hospitality. De mondták, hogy a bulinál nagyon fontos a face kontroll mert elég sok homofób beállítottságú emberke van Grúziában, szerencsére ilyen arcokkal nem találkoztunk, de hallottunk róla, hogy az ottani Prideon nem ritkák az erőszakos megnyilvánulások.

TEB: – Mennyire mások a klubberek a magyarokhoz képest? Outfit, tánc, freedom?

Technokool: – Öltözködésben nem láttam nagyon fancy outfiteket, bár ez lehet, hogy a helyszín jellege miatt is volt így, szerintem a külsőségekre annyira nem fordítanak nagy hangsúlyt, inkább csak jól akarják magukat érezni. Amit észrevettem, hogy míg itthon általában hasonlóan táncolnak az emberek, kint egészen egyedi stílusokat lehet megfigyelni.

Az még érdekes volt számomra, hogy nem feltétlenül vadult meg mindenki annyira, mint a hazai raverektől látom (erős közönség az itthoni!), viszont a szervezők állítása szerint ez volt az első alkalom, hogy ilyen nagyon gyors zenét hallhattak az ottaniak, a Bassiani és a KHIDI sem ezen a vonalon mozog. Szóval lehet, kissé sokkolóan is hatott ez az újdonság, de a visszajelzések alapján csípték és szeretnének még többet!

TEB: – Hogy állnak most a grúzok a bioritmus-borítással? Emlékszem, amikor mi ott jártunk, a KHIDI-be mentünk, de azért átnéztünk hajnalban a Bassianiba, ott is eltöltöttünk két-három órát, végül vissza a KHIDI-be, ahonnan délelőtti tizenegykor estünk ki. Jellemzőek még a maratoni menetek? Hogy épült fel ennek a partinak a dramaturgiája?

Technokool: – Fhú, igen, mondjuk én elég rendesen elfáradtam a buli végére, ami ugyancsak 11 körül volt, mert már négy napot ott töltöttünk és a helyi pálinkát, a chachát rendesen kínálgatták nekünk az előző napokban is. De addigra lassan megfogyatkoztak az emberek is, szerintem egészséges bioritmusban vannak, ha ezt annak lehet mondani, a berlini szokásokhoz képest legalábbis mindenképp. Ez az este egyébként nagyon változatosan épült fel, bemelegítésképp Frequency Shifter (KHIDI rezidens), majd Kamafaka, Gabrielle (aka Innergater), én, Jorjick (a grúz Beta), Henry Keller, majd mindenkivel B3B a végéig, de abból kiszálltam egy fél óra alvás erejére.

TEB: – Van bármi, amit így első ránézésre tanulhatunk a grúzoktól?

Technokool: – Azt mindenképp, hogy ha nem tetszik valami, akkor menjünk tüntetni. De kedvességben és vendégszeretetben is van hová fejlődjünk! Állam szinten pedig az ingyenes wifi az utcán és a kóbor kutyák chipezése, rendszeres orvosi ellátása az, amiről példát vehetnénk.

Fannit itt lehet bekövetni a szociális médiában.

Ezeken a helyeken is ott vagyunk, follow 4 follow 👇

Published February 14, 2022.