Electronic Beats Hungary

Spontán rave-vel tiltakoztak a grúziai klubberek a gépfegyveres rendőri fellépés ellen

Lassan már mindenki tudja, mitől volt hangos a technósajtó (sőt, a mainstream sajtó is) a hétvégén: a grúz főváros, Tbiliszi elektronikus éjszakai életének két legfontosabb helyszínét, a nemzetközileg is elismert Bassiani nevű klubot és a másik táncos létesítményt, a Café Galleryt rendőrök rohanták le szombat reggelre virradóra, feleslegesen túltolt erődemonstrációval, géppuskákkal állig felfegyverkezve.

A hatóságok hivatalos magyarázata az volt, hogy az elmúlt két hétben öten is meghaltak kábítószer miatt, és a hatóságok szerint az esetek mind a Bassianihoz köthetők – miközben a klub közleményben tagadta, hogy a területükön bárkinek bármikor is veszélyben forgott volna az élete, és a sajnálatos tragédiák sem náluk történtek.

Hozzátették viszont, hogy

mindig is nyíltan kiálltak a társadalmi változások mellett és az igazságtalanságok, diszkrimináció ellen, ami miatt a kormány lejárató kampányt indított ellenük.

Ennek eredményeképpen körülbelül hatvan embert letartóztattak.

Grúziában egyébként kemény drogtörvény van életben, minimális mennyiségért is akár 14 év börtönt kaphat a fogyasztó, a helyi White Noise Movement nevű, dekriminalizációért küzdő szervezet szerint pedig naponta átlagosan több mint száz embert is szúrópróbaszerűen drogtesztnek vetnek alá a rendőrök.

Úgy tűnik azonban, a nyugatias gondolkodású grúz fiatalok nem félnek a hatalomtól: a kemény razzia után a többség nem ment haza, hanem a helyi parlament elé vonult, technóval tiltakozva a rendőri fellépés ellen. A szetteket a Bassiani rezidensei szolgáltatták. Persze elég hamar csatlakoztak hozzájuk mások is, nagyon szépen illusztrálva, hogy micsoda feszültségek ömlöttek most a felszínre.

Időközben a White Noise-os aktivisták Tato Getiával és Zviad Gelbakhianival, a Bassiani (egyébként szintén letartóztatott, majd szabadon engedett) alapítóival sajtótájékoztatót tartottak, aminek során a belügyminiszter és a miniszterelnök lemondását követelték.

“Együtt táncolunk, együtt harcolunk”

– állítólag ez lett a tiltakozók egyik jelmondata, ez meg itt pillanatnyilag a leglegendásabb kép, ami összefoglalja a helyzetet:

Ha tudunk új fejleményekről, jövünk, és megírjuk.

Published May 13, 2018.