Electronic Beats Hungary

Spontán rave-vel tiltakoztak a grúziai klubberek a gépfegyveres rendőri fellépés ellen

Lassan már mindenki tudja, mitől volt hangos a technósajtó (sőt, a mainstream sajtó is) a hétvégén: a grúz főváros, Tbiliszi elektronikus éjszakai életének két legfontosabb helyszínét, a nemzetközileg is elismert Bassiani nevű klubot és a másik táncos létesítményt, a Café Galleryt rendőrök rohanták le szombat reggelre virradóra, feleslegesen túltolt erődemonstrációval, géppuskákkal állig felfegyverkezve.

A hatóságok hivatalos magyarázata az volt, hogy az elmúlt két hétben öten is meghaltak kábítószer miatt, és a hatóságok szerint az esetek mind a Bassianihoz köthetők – miközben a klub közleményben tagadta, hogy a területükön bárkinek bármikor is veszélyben forgott volna az élete, és a sajnálatos tragédiák sem náluk történtek.

Hozzátették viszont, hogy

mindig is nyíltan kiálltak a társadalmi változások mellett és az igazságtalanságok, diszkrimináció ellen, ami miatt a kormány lejárató kampányt indított ellenük.

Ennek eredményeképpen körülbelül hatvan embert letartóztattak.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Grúziában egyébként kemény drogtörvény van életben, minimális mennyiségért is akár 14 év börtönt kaphat a fogyasztó, a helyi White Noise Movement nevű, dekriminalizációért küzdő szervezet szerint pedig naponta átlagosan több mint száz embert is szúrópróbaszerűen drogtesztnek vetnek alá a rendőrök.

Úgy tűnik azonban, a nyugatias gondolkodású grúz fiatalok nem félnek a hatalomtól: a kemény razzia után a többség nem ment haza, hanem a helyi parlament elé vonult, technóval tiltakozva a rendőri fellépés ellen. A szetteket a Bassiani rezidensei szolgáltatták. Persze elég hamar csatlakoztak hozzájuk mások is, nagyon szépen illusztrálva, hogy micsoda feszültségek ömlöttek most a felszínre.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Twitter

By loading the tweet, you agree to Twitter’s privacy policy.
Learn more

Load tweet

Időközben a White Noise-os aktivisták Tato Getiával és Zviad Gelbakhianival, a Bassiani (egyébként szintén letartóztatott, majd szabadon engedett) alapítóival sajtótájékoztatót tartottak, aminek során a belügyminiszter és a miniszterelnök lemondását követelték.

“Együtt táncolunk, együtt harcolunk”

– állítólag ez lett a tiltakozók egyik jelmondata, ez meg itt pillanatnyilag a leglegendásabb kép, ami összefoglalja a helyzetet:

Ha tudunk új fejleményekről, jövünk, és megírjuk.

Published May 13, 2018.