Electronic Beats Hungary

Szobrot kapott Avicii

Mostantól szélszobor tiszteleg Avicii előtt szülővárosában, Stockholmban: az Adéle Essle Zeiss és Liva Isakson Lundin művészek által készített Standing Waves a néhai svéd DJ-producert testesíti meg absztrakt módon.

Az Östermalm kerületi tanács megbízásából, Bergling családjával egyeztetve a szobrot a zenész kedvenc parkjában, a Humlegårdenben állították fel.

“Ahogy a szél, úgy a zene is immateriálisan megtapasztalható, és hullámokban terjed. A műalkotást a szél ereje hozza mozgásba, hogy emlékeztessen minket arra, Tim Bergling zenéjének energiája hogyan késztette az embereket táncra és találkozásokra”

– áll a Zeiss és Lundin közös nyilatkozatában. Így néz ki az alkotás:

Tavaly ilyenkor a Google is megemlékezett Aviciiről az öngyilkosság-megelőzési héten. A svéd elektronikus zenész 2018-as halála azért okozott óriási sokkot világszerte, mert ugyan milliók követték és rajongták élete során, ezek a milliók a legkevésbé sem tudtak arról, hogy idoljuk mennyire mélyre ható mentális problémákkal küszködik.

Avicii rávilágított az elektronikus zenei világot beárnyaló mumusra, amiről eddig senki nem szívesen vett tudomást, hiszen a szcéna zászlaján lobogó, kötelező örömöt sulykoló hedonista hozzáállás ezt nem tette lehetővé – a partikultúrában mindig is valahol ellentmondásosnak számított, de minimum ciki volt rosszul éreznie magát az embernek, különösen egy menő és keresett előadónak. Az ő tragédiája talán végre valamit változtat ezen a mindenképpen káros attitűdön.

Hosszabban itt írtunk a jelenségről:

Kövess minket itt is, ott is:

Published September 12, 2022.