Electronic Beats Hungary

Szélsőjobbos radikálisok támadtak rá kijevi klubokra

Ép ésszel nehezen fogható fel, de ez tényleg megtörtént a szomszédban: november 6-án szombaton szélsőjobboldali nacionalisták “keresztes hadjáratot” szerveztek az ukrán főváros több éjszakai szórakozóhelye ellen.

A rajtaütést a Catharsis jobboldali radikális csoportosulás szervezte a saját, a 23 ezer tagot számláló Telegram-csatornáján, és ahogy azt eltervezték, a menet céltáblái a Closer, a HVLV (lásd az Instagramos képeken lejjebb) és a ∄ klubok lettek, amik szerintük “bordélyházak”, a hangzatos mottó szerint pedig menetelésük a “narkósok ellen” irányult. A radikálisok közzétettek egy videót is, amin petárdák robbannak a HVLV udvarának átjárójában, miközben a tömeg azt skandálja, hogy le a drogbarlanggal. Beszámolók szerint lisztes zsákokat és tojásokat is dobáltak ahelyett, hogy valami finomságot főztek volna belőle.

Andrij Jankovszkij, a bár társtulajdonosa szerint az agresszív csapat nagyrészt 14-16 éves gyerekekből állt, és felmerült a gyanú részükről, hogy a vonulást a helyi szélsőjobboldal finanszírozta.

Vad drogfüggők a Closerben Őrült junkie-k a HVLV klubban

Itt, a HVLV-nél a vendégeket muszáj volt a biztonságuk érdekében ideiglenesen bezárni a klubba. Ezt követően a rajtaütés résztvevői átvonultak a Closerbe, ami este nyolc óra lévén még zárva volt, itt is durrantak petárdák, majd átmentek a Kirillovszkaja 41. szám alatt található ∄ klubhoz, amely értelemszerűen szintén nem volt még nyitva.

“Ijesztő úgy dolgozni, hogy bármelyik pillanatban lerohanhat minket egy ilyen csőcselék, akik értelmetlen tárgyakat és füstbombákat dobálnak, betörik az intézmény ajtaját, miközben mindez zéró védelemmel párosul a rendőrség részéről, a több tucat bejelentés ellenére”

– mondta Katya Voychuk, a HVLV kommunikációs munkatársa. Sajnos van alapja annak, amit mond: egy helyi zenészt, Dmitrij Bugajcsukot májusban éppen a hatóság verte meg kábítószerbirtoklás miatt, ezért többen aggódnak, hogy a rendőrök hallgatólagosan a nácik pártjára állhatnak.

A Litvánia fővárosában működő Vilnius Nightlife Alliance egy Facebook-bejegyzésben üzente meg szolidaritását és támogatását kelet-európai társaiknak, amit aztán egy litván parlamenti képviselő, Matas Maldeikis is visszhangozta a Twitteren, mondván, a szabad önkifejezés és a vibráló zenei szubkultúrák teszik izgalmassá a városokat, és nem a neonáci terroristák.

Mi nem tudunk mást tenni, csak a legteljesebb mértékben egyetérteni. A szélsőjobboldali hangok európaszerte tapintható erősödésével párhuzamosan mindannyiunknak ki kell állnunk, és egymásba kapaszkodó közösségként elmondani: a szabadságnak és a szeretetnek nem lehet megálljt parancsolni. A peace, love, unity mára giccsesnek hangzó mottója újra érvényesedni látszik – ne féljünk tőle.

(via Nighttime.org)

Published November 09, 2021.