Electronic Beats Hungary

“Az egyetlen feloldozás a teljes kitárulkozás” – Iamyank új lemezén saját magával néz szembe

A címben foglalt idézet a kategóriák felett álló, rétegzett-elszállós-gondolkodós villanyzenék ismert hazai képviselőjétől származik. Iamyank október elején egy középhosszú Facebook-posztban írta ki magából, hogyan jött rá a menekülési kényszer, torlódtak fel benne a félelmek és feszültségek első nagylemeze, a 2016-os Hiraeth után, és hogy ez milyen változásokat indított el benne – amik aztán odáig juttatták, hogy egyre jobban látta magát, egyre világosabbá váltak saját terhei, mára pedig

mindebből az érzéscunamiból összeállt következő albuma, a Láttam a jövőt meghalni.

Yank gondolatait nyilván nem véletlenül kísérte az a fizikai változás, hogy megszabadult a derékig érő dreadlockjától, ami minden bizonnyal Budapest egyik leghosszabbja volt.

Az biztos, hogy már az első single is paradigmaváltást mutat, hiszen mikor is hallottunk tőle megvadult magyar szöveget? Úgy van, semmikor. Ezidáig.

A folytatás, ami a Hamartia címet viseli – ezt a fogalmat először Arisztotelész használta, és egy tragédia főhősének azon hibáját jelzi, legyen az jellembeli vagy csak egy rossz döntés, amely végül mindenféle cselekedetek láncolatához, pusztító következményekhez, ezek pedig az elkerülhetetlen bukáshoz vezetnek – elsőként nálunk hallható, és készült hozzá egy zavarbaejtően megfoghatatlan vizuál is:

Yankot persze megkérdeztük, meséljen már a dal mögött feszülő gondolatairól. Ha úgy vesszük, nem is segített velük, de egyúttal segített is:

“Általában igyekszem elkerülni, hogy narratívát erőltessek a hallgatókra, pont az a lényeg, hogy mindenkiben az történjen meg, ami. Ez a szép ebben, hogy én sem tudhatom, hányféleképp fordítódik le,  amit útjára engedtem. Biztos vagyok benne, hogy van, akit épp pont ott talál el, ahol szüksége van rá, és természetesen olyan is, akire egyáltalán semmilyen hatással nem lesz. Azt hiszem, egyetlen olyan elem van, ami folyamatosan cél volt ezekkel a zenékkel kapcsolatban: erősnek érezni magadat tőle, miközben olyan elkerülhetetlen, valóságos tényekkel nézel szembe, mint a halál, vagy az, hogy

az élet egy csodálatosan összetett rendszer kis és nagy skálán is, és pont emiatt a kis szubjektív vágyaink, elképzeléseink a dolgok történéseiről a legkevésbé sem jelentősek. Ez a gondolat elsőre igen aggasztó, de ha elég idejig masszírozzuk, talán meg lehet vele békélni.”

UPDATE: időközben megjelent a teljes lemez, itt tudjátok azt befogadni:

(Yank portré: Sinco)

Kövess minket mindenhol:

Published October 23, 2022.