Electronic Beats Hungary

20 év elteltével újra kiadják a minimálfejedelem Ricardo Villalobos első albumát

A mesterséges intelligencia generálta nyitóképünkön Ricardo Villalobos a Föld felett levitál, sokan pedig várhatóan szintén hasonló hangulatba kerülnek, amikor e hónap második felében újra kiadják vinylen emberünk 2003-as debütlemezét, az Alcachofa-t.

Ez több szempontból is nagy hír. Egyrészt mert az album megkerülhetetlen bolygó a klubzenék galaxisában, még ha messze is kering mindentől. Rettenetesen furcsa, idegen, és egyszerre mégis imádnivaló, vagy ahogy a Fact újságírója fogalmazott a tíz éves évfordulóján: olyan, mintha sehonnan sem jött volna, mintha nem lettek volna elődei – és bizonyos értelemben nem is voltak. Villalobos új nyelvet írt. Ez az album tartalmazza karrierjének csúcstrekkjét is, a mai füllel is elképesztően radikális, szuperszikár és mégis szuperfunky lemeznyitó Easy Lee-t, amivel ha egyszer lekísérte már a naplementét bárki, az onnantól nem fogja elfelejteni az élményt. Másfelől három olyan trekk (Bach To Back, Y.G.H., Waiworinao) is helyet kap rajta, ami az eredeti fekete lemezen nem.

Harmadrészt pedig nem lehet nem észrevenni a kitűnő időzítést: a house minimalista, szikár leágazása reneszánszát éli

az elmúlt években – elég csak a budapesti Rokokó bulisorozatra gondolni -, a műfaj az afterek királya, hiszen épp elég szellős ahhoz, hogy teret engedjen a gondolatoknak és a megpihenésnek, Ricardo pedig ennek a vonulatnak a királya, számos legendás videó vicces képregénykarakternek tűnő főszereplője, amely felvételek többnyire persze szintén afterpartikon készültek – és a kör be is zárul. Spotin nem, de YouTube-on elérhető a teljes lemez, lehet is ráindítani:

Szóval az Alcachofa újra jön a barázdákon. Arról pedig, hogy Ricardo még mindig benne van a játékban, ami a lelkek és lábak mélyre zuhantatását illeti, idén is bizonyítást szerezhettünk, hiszen kijött karrierjének eddigi leghosszabb, negyven perces remixével.

Mindenkori bekövetések:

Published October 09, 2023.