Electronic Beats Hungary

Pár új elektronikus lemez, amikkel széppé tehetjük bármelyik hideg, esős és zord őszi napunkat

Aphex Twin: …I Care Because You Do (Reissue)

A kísérleti experimentális elektronika egyik legeredetibb alkotójának tartott Richard D. James 13 év szünet után, 2014-ben adott ki újra nagylemezt, azóta le sem bír állni, és kis túlzással élve, egyre-másra jelennek meg a különböző hosszúságú kiadványai. Legújabb albuma egy régi ismerős részben új tartalommal.

A nyakatekert ritmusairól, torz hangjairól és földöntúli szépségű ambientszőnyegeiről (na meg beteg videóiról, de ez most mellékvágány) ismert Aphex Twint harmadik nagylemeze, az 1995-ös …I Care Because You Do tette világhíressé, ez a hol zabolátlanul vad, hol pedig tiszta szépségű hibátlan műalkotás. Most, a nagy visszatérés újabb állomásaként ismét megjelent, a 12 klasszikus Aphex-darab 8 új kíséretében. A kulcskérdés ilyenkor mindig az: elérik-e a régiek színvonalát az újak, és hogy hozzátesznek-e az eredeti csomaghoz, vagy csak kiegészítik azt. Aphex Twin klasszikusa esetében pedig megtörténik a csoda. Az új számokat hallgatva azon csodálkozunk, miért is nem szerepeltek ezek már a 95-ös lemezen is. Az új …I Care Because You Do olyan, mint amikor egy kultikus filmnek évtizedekkel a premierje után megkapjuk a jól sikerült rendezői változatát.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Chasing Kurt: Cloud Dancer

Az van, hogy a német vidékről érkező deep house-zal nem nagyon lehet mellényúlni, és ez így van a 2009-ben alakult, második lemezét megjelentető Chasing Kurt trióval is. Lukas Poloczek énekes két társával, a zenei részeket készítő Pascel Verttel és Wojtek Kutschke-vel jó ízlés mentén keverik a populáris és a progresszív elemeket. Lukas-nak erős soul-hangja van, erősen rá is nyomja a bélyegét a zenére, ami ha nagyon elszállósba vagy zordabbra váltana, old rajta az ének. Amit meg kordában tart a zene, nehogy túl édeskésbe forduljon át. Nem világmegváltó ugyan a Chasing Kurt lemeze, de pont az a biztonságos és ártaématlan anyag, amit mindig jól esik betolni.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Nosaj Thing: Parallels

Jason Chung negyedik nagylemeze újabb izgalmas kaland egy idegen bolygón, amit a Los Angelesben élő producer rendezett meg számunkra. Szellemi mesterei között ott találjuk a Boards of Canadát, DJ Shadowt és Erik Satie-t is, az ambientből, absztrakt hip hopból, downtempo-ból és elektronikus zörejekből összerakott zenén pedig érezzük is a hatásukat, de mint egy igazán jó tanuló esetében is, Jason továbbviszi és új elemekkel dúsítva más szintre emeli, nem pedig csak rekonstruálja tanítói zenei fogásait.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Shigeto: The New Monday

A Nosaj Thinghez hasonlóan szintén amerikai, de a michigani Ann Arborban élő és alkotó Shigeto (Zachary Saginaw) negyedik lemezének címe is jelzi, hogy valamiféle újrakezdésről van szó. A szorgos kezdetek (2010-13) után jött négy csendesebb év, a pihenésnek azonban most végeszakadni látszik. Az új album magabiztos, izgalmas és változatos anyag, amiben a jazz éppoly magvas összetevő, mint a hip hop vagy a különféle elektronikus ritmusok, a gyakran lüktető négynegyed. A Ghostly megint elkönyvelhet magának egy erős nagylemezt a portfoliójában.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

LCD Soundsystem: American Dream

A DFA-t is vezető James Murphy napjaink egyik legizgalmasabb zenei producere. Zenekara, az LCD Soundsystem három nagylemez és egy rakás EP után felbomlott 2011-ben, rendesen el is búcsúztak a közönségtől, majd négy évvel később egyszercsak ismét összeálltak, azóta pedig megállíthatatlanok. Jó érzékkel nem azonnal adták ki visszatérő lemezüket, hanem csak most, 2017-ben. Az American Dream pedig a zenekar eddigi legkiforrottabb, legerősebb lemeze (miközben a többi sem volt épp gyengének mondható), biztosan ott lesz minden évvégi listán. A nyolcvanas évek new wave-jét és szintipopját alaposan megidéző repetitív tánczene ezúttal jobban és konkrétabban idézi meg a nagy elődöket (a Talking Headstől és David Bowie-tól kezdve a Joy Divisionön és a nyolcvanas évek közepi Cure-on át egészen Brian Eno-ig és a New Orderig, és még lehetne sorolni), de hiába, az LCD Soundsystem mindet magába olvasztva egy új, még sosem látott szobrot állít fel, a magáét, és ezzel a nagyszerű lemezzel.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

 

Published September 29, 2017.