Electronic Beats Hungary

Nils Frahm kijött egy meglepi albummal Piano Day alkalmából

Ránkfér egy kis emberentúli nyugalom, gondolhatta a zongora csodáját egy új zenerajongó generációval megsimertető, nagyszerű zenész, és a derült égből elhelyezett mindenki digitális postaládájába egy friss lemezt a saját maga alapította Piano Day alkalmából. Ablakon kifelé bámulós, az élet és a világ értelmén elgondolkodós, fátyolos etűdöket kapunk 38 percben, valahogy úgy, ahogyan tavaly is tette ugyanilyenkor. Borzongató, hogy az is mintha csak tegnap lett volna.

A Graz nevű lemez érdekessége, hogy valójában 2009-ben rögzítette Frahm, azóta a fiókban volt. De miután ő az időtlen-időtálló etűdjeiről híres, ez semmit nem csorbít a hanganyag értékén. Megjelenhetett volna negyven éve, és megjelenhetne negyven év múlva is – mintha ebből a szempontból is csavarna egyet az időérzékünkön.

“Néha, amikor egy zongorát hallunk, az a benyomásunk támadhat, hogy ez egy nő és egy férfi közötti beszélgetés. Ugyanakkor utalásokat hordozhat magán az univerzum formáiról, vagy körbeírhatja, hogyan néz ki egy fekete lyuk. Olyan hangokat adhatsz ki egy zongora segítségével, amik nincsenek kapcsolatban semmivel, amit mérhetünk” – mondta Frahm a lemez kapcsán, ami május 21-én érkezik fizikai hordozón is.

Jó elmélyülgetést:

Published March 29, 2021.