Electronic Beats Hungary

Nem volt jele fertőzésnek az 5000 fős barcelonai tesztkoncerten

Erre jutottak szakértők, akiknek a felügyeletével egy hónapja kísérleti jelleggel koncertet tartottak a mediterrán országban. A tömeg valamennyi tagját negatívra tesztelték az esemény előtt, és maszkot kellett viselniük, de távolságot nem kellett tartaniuk egymástól. Az eredmény: eufória, örömugrálás, semmi superspreading.

Végül összesen hat fertőzöttet találtak az ötezerből két hét elteltével a résztvevők közül – ráadásul a tudósok megállapításai szerint négyük biztosan máshol kapta el a Covidot -, ami alacsonyabb arány, mint az általános fertőzési ráta.

A kutatók szerint konkrétan a résztvevők körében a fertőzés aránya fele volt a barcelonai hasonló korúakénak.

“Nincs olyan jel, amely arra utalna, hogy a rendezvényen a vírus átadására került volna sor” – mondta Josep Maria Llibre fertőző betegségekkel foglalkozó szakember egy keddi sajtótájékoztatón. A kísérletben részt vevő Love of Lesbian zenekar köszönetet mondott az esemény szervezőinek és a kutatóknak, hozzátéve a Twitteren: “reméljük, hogy mostantól, ezek után a kiváló eredmények után a kultúra szavát is meghallják majd a világon, mert megérdemelné.”

A koncert volt az egyik legnagyobb zenés-táncos összejövetel Európában a járvány kezdete óta. Hasonló kétnapos kísérletre márciusban Hollandiában került sor mintegy 1500 ember részvételével. Ott maszk sem kellett, csak negatív teszt a buli előtt:

Magyarországon ugyan elkezdődött egy soft opening, megnyíltak a teraszok, hamarosan a szabadidős létesítmények és az edzőtermek is, de a zenés-táncos rendezvények megtarthatóságáról egyelőre nincs hír.

Kövess minket minden helyen!

Published April 29, 2021.