Electronic Beats Hungary

Matematikusok kimutatták, hogy a zene valóban úgy fertőz, mint egy vírus

És az otthon hallgatós elektronikus zene a legfertőzőbb mind közül – csak hogy rögtön a kutatáslecsó közepébe csapjunk. Az Ontario állambeli McMaster University részéről Dora Rosati volt annak a kutatócsoportnak a vezetője, amely felfedezte, hogy a zeneletöltések mintázata nagyon hasonlít a fertőző betegségek járványgörbéjéhez. Ehhez pedig az kellett, hogy kifejezetten a vírusterjedések elemzésére alkalmazott matematikai eszközöket eresszék rá a statisztikákra.

A szakemberek a (mára már megszűnt) MixRadio zenei streaming szolgáltató közel 1,4 milliárd dallal rendelkező adatbázisára ugrott rá, aminek révén a 2007 és 2014 között az Egyesült Királyságban letöltött ezer legnépszerűbb dalra összpontosítva megmérték, hogy a járványok terjedésének standard modellje, az úgynevezett SIR-modell mennyire illeszkedik a dalletöltések időbeli tendenciáihoz. A végeredmény – amit itt publikáltak – a napnál is világosabb: pontosan ugyanúgy méricskélhető ez is, ez pedig azt jelzi, hogy ugyanúgy súlyos szerepet töltenek be az ember-ember közötti kapcsolódások a zene terjedésében, mint egy vírusnál.

“Egy betegségnél, ha kapcsolatba kerülsz valakivel, aki fertőzött, akkor van egy bizonyos esélyed arra, hogy elkapd a betegséget. A dalokkal ez nagyon hasonlóan néz ki. A nagy különbség az, hogy a dalok esetében nem feltétlenül kell fizikai kontaktusnak lennie – lehet, hogy a barátom használta ezt a klassz új dalt az Instasztorijában, úgyhogy most megyek, és megkeresem” – mondta Dora Rosati.

De a legérdekesebb húzása a kutatóknak kétségkívül az volt, hogy

csakúgy, mint a virológusok legutóbb a koronavírusnál, ők megnézték az egyes műfajok reprodukciós rátáját, vagyis azt, melyik mennyire képes terjedni.

 

Azt találták, hogy a dance és a metál esetében volt a legalacsonyabb az R0-értékek mediánja, 2,8 és 3,7. A popzene jobban “elkapható” volt, de az olyan műfajok, mint a rock és a hip-hop már messze megelőzték, míg az otthon hallgatós, gondolkodós elektronikák a legmagasabb ilyen számot produkálták, 3,430-et. Ezzel nagyjából 190-szer fertőzőképesebb, mint a kanyaró.

Ez amúgy nem azt jelenti, hogy több elektronikus zeneszámot töltenek le, sokkal inkább azt, hogy gyorsabban terjed a rajongók fogékonyabb klikkjein keresztül, amibe belejátszhat az, hogy ennek az irányvonalnak a fanjai sokkal lelkesebbek és lelkesebben beszélnek az új favoritjaikról, és az is, hogy erősebbek a társas kapcsolódásaik.

És hogy ez az egész miért ilyen fontos? Hát azért, mert ha a dalok népszerűségét valóban ugyanazok a folyamatok mozgatják, mint a fertőzéseket, akkor ez új utakat nyithat meg annak előrejelzésében, hogy a friss zenei kiadványok hogyan indulhatnak be, és lehetőségeket teremthet a terjedésük fokozására.

(via Guardian)

Published September 25, 2021.