Electronic Beats Hungary

Ez az iráni válogatáslemez az országban elnyomott nőknek tiszteleg

Irán történelme során a nők a zene és az előadóművészet élvonalába tartoztak. Az elmúlt 44 évben azonban az iszlám rezsim alatt az iráni nőknek tilos volt énekelniük, táncolniuk és fellépniük. A saját és családjuk biztonságának szavatolása érdekében ezért a kreatív női alkotók kénytelenek voltak vagy búcsút inteni szülőföldjüknek, vagy titokban, önkéntes száműzetésbe vonulni az undergroundba.

Sokan viszont továbbra sem hagyják magukat szorongatni – ennek a hozzáállásnak a formába öntése ez a tizenkét számos válogatás, amit az iráni AIDA és Nesa Azadikhah (lásd az alábbi képeken) állítottak össze.

A kompiláció célja, hogy felhívja a figyelmet a nők ottani helyzetére, illetve a közelmúltbeli iráni népfelkelésre, ami 2022 szeptembere óta tart, miután a mindössze huszonkét éves Mahsa Amini meghalt az iráni erkölcsrendészet őrizetében, akik azért fogták el és zárták be, mert nem viselt hidzsábot.

“A lemez témája az erő, a dac és az indulat, ami végigvonul az összes számon.”

– mondták a kurátorok. A zenék közül egyébként több is közvetlenül, vagyis bevallottan a jelenlegi forradalommal foglalkozik, vagy éppenséggel az inspirálta:

Bandcampen is elérhető az album, a megvásárlásából származó bevételeket pedig a kurátorok jótékonysági szervezeteknek ajánlják fel, amik az Iránban élő, nehéz helyzetben lévő nőket támogatják.

Published January 20, 2023.