Electronic Beats Hungary

Marcel Dettmann filmzenét írt a Mátrix folytatására

És hatalmas megtiszteltetésnek tartja.

Jön a Mátrix folytatása – premier Magyarországon a jövő héten -, aminek már a ténye is sokakat megdöbbentett, hiszen a trilógiát sokan lezártnak tekintik, maga Lilly Wachowski is, aki többek között ezért sem vett már részt ennek rendezésében (ezért azt testvére, Lana vállalta magára).

De úgy tűnik, hogy az emberiség megmentője, a gépek réme, Neo mégsem halt meg, és mintha valami időhurkolásosdi fog majd jönni a negyedik felvonásban, mert egy csomó dolog visszacsorog a múltból, de ennek a cikknek most nem a film a témája – hanem az, hogy a Johnny Klimek és Tom Tykwer által írt soundtrack remixelői közé becsatlakozott a Berghain egyik legrégebben álló betonoszlopa, aki már a berlini technotemplom elődjében, az Ostgutban is rezidens volt 1999-ben. Marcel Dettmannon kívül Alessandro Adriani, Gudrun Gut, Thomas Fehlmann és System 01 is feltűnik a film elektronikus zenei újragondolói között.

Dettmann a Resident Advisornak úgy nyilatkozott a közreműködéséről:

“Tom Tykwer jó barátom, a berghaini Klubnachtok visszatérő arca. Ő mutatott be Lana Wachowskinak néhány évvel ezelőtt, amikor a Berghainban ünnepelt egy városlátogatás alkalmával, így már volt egy személyes alapunk. Amikor elkezdték a forgatásokat a Berlin melletti Babelsberg filmstúdióban, leautóztam hozzájuk, beszélgettünk a forgatáson, hamarosan már a zenéről, a score-ról… mígnem Lana megkérdezte, lenne-e kedvem csatlakozni a projekthez, eleinte a sound design részéhez, aztán részt venni a zenei univerzum alakításában is. Erre nem számítottam, de nagyon megörültem, és természetesen igent mondtam.”

És nem véletlenül mondott igent: szerinte a Mátrix-sorozat évtizedek óta popkulturális örökzöld, és

“ezek a filmek tették fel a térképre azt a fekete bőr-latex-fétis lookot, amit a klubkultúrában már évek óta viselnek. Az első film klubjelenete is, ahol Neo találkozik Trinityvel, egy éjszakai klub korrekt ábrázolása volt.”

Ami pedig a végleges remixet illeti, természetesen egy klubos változatot írt, ami szerinte összességében egy eléggé pads-vezérelt, lélekkel teli, már-már szakrális tétel lett.

“A Mátrix üzenete mindig is az volt, hogy minden nyomorúság ellenére az emberiség számára mindig lesz remény. Azt hiszem, az én remixem összhangban van ezzel az üzenettel.”

Dettmann hozzájárulását egy bizonyos “vonatos akciójelenetben” lehet majd elcsípni, szóval figyeljünk majd a moziban, ha látjuk a síneket! A Mátrix: Feltámadásokat december 22-én mutatják be a hazai mozik.

Kövess minket helyeken 🤙👌👇

Published December 14, 2021.