Electronic Beats Hungary

“Mindenki egyre olcsóbb, de minden egyre drágább”

Magyarországon az elmúlt mondjuk fél évtizedben egyértelműen az újhullámos rapszíntéren történnek azok a dolgok, amikre a legkönnyebben felkapja a zenehallgató a fejét. Borzasztóan egyedi hangok, kirívó karakterek, trap-pop-hyperpop-boombap ívek érnek egybe, csapatok szökkennek szárba, egyesek már teltházakat töltögetnek a nagyobb helyszíneken is, mások kultikus Facebook-csoportokban húznak magukra az iróniát anyanyelvi szinten beszélő, komolyabb követőtáborokat. Az élet végzi a dolgát: zajlik.

Lusta Geri is ebbe a szélesebb kompániába tartozik: producerként dolgozott Krúbival, Beton.Hofival, Lil Frakkal, Szendrői Csabával (Elefánt) – illetve ő 6363 alkotótársa is, akivel a METAMATIKA albumot is tető alá hozták -, a megszámlálhatatlan feat és a Lusta Bítekben betöltött munkássága után pedig most itt az első, négyszámos szólóanyaga, a Sajt EP az ASAN gondozásában.

Aminek az ars poeticája pedig:

“Ma a hiphop olyan, mint egy sajtpult a diszkontban: leveheted róla a 3 évig érlelt parmezánt, de az előreszelt trappistát is. Utóbbi a nők, drogok, egzisztenciális krízis szentháromságot előemésztve pöröghet a fehér BMW-d lehúzott ablakából, miközben várod a gádzsit Nagykovácsi-alsón, hogy elvidd a mekibe kajálni. Előbbi egy fokkal többet kér, a gondolkodást, mint munkát, a kánon legaljának és legtetejének ismeretét, meg a képességet, hogy befogadd a kettőt együtt.”

Azon viszont nem kell túl sokat gondolkodni, hogy az alábbi zenék a fentiek közül melyik kategóriába sorolnak be.

Mind a négy trekihez ráadásul visualizer típusú klipek is készültek, bár némelyik a teljesértékű videó felé is kacsingat már, szeriőz kameóval (a Diszkont lesz az, amiből az idézetet is loptuk a címbe). Lusta Geri nem csak szövegírója és egyedüli előadója bemutatkozó lemezének: ő gitározik, vette fel a teljes anyagot, és saját maga producere is; egyedül a masteringbe szállt be Dexter, azaz Fejér Dániel.

És akkor nézzük a látnivalót:

Az EP elérhető valamennyi digitális platformon, yay.

Published February 14, 2023.