Electronic Beats Hungary

2021 a kedves, kétforintos, kézikamerás klipeké lesz?

Ugye mindenkinek megvan, amikor egy üres plázában lopkodott kaját Billie Eilish? Legalábbis ez zajlott az extra low budget videójában tavaly novemberben, amit ő maga rendezett, és az egész egy szál iPhone-nal rögzült, iderakjuk emlékeztetőül:

Ami miatt ezt most előhúztuk a fiókból, az az, ami most következik. Hiszen úgy néz ki, nem ő az egyedüli, aki ebben a megborult világban visszakanyarodott a minden korábbinál személyesebb, anti-csúcstechnológiás videós kontenthez.

Yaeji kutyát nevel

Itt van például a 2017 slágerét, a coolnessfaktortól és leszaromattitűdtől csöpögő Raingurlt a világra engedő koreai-ameriaki Yaeji, aki a tavalyi mixtépjének bónusztrekkjéhez, a When In Summer, I Forget About the Winterhez forgatott le egy végtelenül egyszerű klipet, ami zoknis lábbal kezdődik, majd folytatódik napfelkeltés autókázással, táncikálással barátokkal, nintendózással, kutyázással, vagyis gyakorlatilag megfigyelhetjük az életét egy embernek, aki a “keresett sztár” státusza ellenére nem is annyira más, mint mi.

Érdekes, hogy a következő friss zenés videónak úgyszintén az egyik meghatározó eleme az autóval való kihajtás a városból, ugyanis

Jayda G erdei rave-re visz minket

a klipben, ami az amúgy nagyon közeledő DJ Kicks válogatásához készült vadiúj dalhoz… készült. A zene természetesen egy pezsgő fankihauz, mint ahogy azt megszoktuk a kanadai lemezlovastól, de mégis a képsorok azok, amik az ujjukra csavarnak, hiszen emberek élvezik benne egymás társaságát, totális homevideós felállásban, az egyetlen megrendezett rész az utolsó egy percben következik be, de akkor is csak Jaydát látjuk boldogan tekergőzve a saját dalára egy kiszáradt folyómederben.

Nem akarunk persze úgy tenni, mintha az egész lo-fi, zajos-fényviszonyos, rángatott kézikamerás vonulat valami új lenne, viszont mindenképpen érdekes, hogy egy világjárvány közepén lódultak be ezek ismét – hiszen bármennyire is lehet soktízezer dollárokból retinát leszakító videókat gyártani, a régi életünkre emlékező, azt visszasíró nosztalgiavonat alá nem feltétlenül ezekkel a hatásvadász eye candykkel lehet begyújtani.

PS.: Még a Lil Nas X-szel felturbózott új Brockhampton videó is ilyen elemekkel indul, de azt már nem rakjuk ide egyazegyben, mert eléggé hamar eléggé trippy lesz, ilyen módon leválik a fenti példákról, de azért egy linkelést megér.

Published April 14, 2021.