Electronic Beats Hungary

Lenyűgöző klipekkel az erős hétkezdésért: Kill J, Gaika, Jess Cornelius és a Chromatics új videói

Desszertek a szemnek.

A szokásosan egyszerre jéghideg és melengető skandináv hangzásra hurkol egy újabb csomót a koppenhágai Kill J, aki most ehhez a friss számához mellékelt a levegős hangszereléshez organikusan illeszkedő képsorokat. A kortárs R&B és az elektronikus art-pop közös halmazában játszó énekesnőnek egyébként úton van a Superposition című albuma, és ez egy eléggé ígéretes kezdés. A cikkünk pillanatában aktuális 154 YouTube-megtekintést nem is értjük, ideje megtolni kicsit:

Basic Volume című tavalyi lemezéről eresztette meg pár napja az alábbi videót a sötét, hibrid, és nem utolsósorban figyelemfelkeltő társadalmi témákban tobzódó jövődancehalljáról ismert Gaika. A Brixtonban jamaikai-grenadai bevándorló szülők gyermekeként felnőtt előadó kapcsán megkerülhetetlen hír, hogy március 30-án el lehet csípni a következő Trafós Electrify-esten (nem mellesleg Huerco S, illetve a hazai Alpár társaságában). Vigyázat, nem lesz könnyű befogadás.

“Félig önsegítő mantra, félig vak fatalizmus” – mondta Jess Cornelius új daláról, a No Difference-ről. Ez a dualitás a klipen is végigvonul, ami a fürdőszobai kádban pancsolás és tükörbe nézés metaforájával mesél arról, hogy néha mindenkinek szüksége van arra, hogy darabokra szedje, majd minden lelki-szellemi kosztól megtisztulva újra összerakja magát.

Ha csak egyetlen zenekart lehetne felvarrni a szintipopnosztalgia zászlajára, akkor a Chromatics jó eséllyel kampányolhatna magáért. A portlandi elektrópopperek most sok éles világoskékkel és rózsaszínnel (meg villámlással, homokórával és egyéb obskúr szimbólumokkal) teleszórt videóval kötik gúzsba a figyelmünket, miközben a zenéért felelős Johnny Jewel ismét a szívbemarkoló mozifilmes hangzásának a csúcsán csücsül, az énekesnő Ruth Radelet pedig mintha egy másik dimenzióból sugározná át a fátyolos vokáljait.

Published February 25, 2019.