Electronic Beats Hungary

5 artist, akiket a legjobban várunk az emberi kreativitás sokszínűségét ünneplő Le Guess Who? fesztiválon

Régóta tudjuk, hogy az egyensátras, reklámokkal kitapétázott, mainstream tömegfesztiválok helyett sokkal izgalmasabbak a megszokott műfaji határokat lebontó, kisebb, ám minden tekintetben progresszívebb városi összművészeti fesztek. llyen itthon az örökérvényű UH Fest, Berlinben a CTM és Atonal, vagy a krakkói Unsound, ahol a vájtfülű és újdonságokra nyitott publikum olyan friss produkciókkal találkozhat, amelyek előrevetítik, mik lesznek a  meghatározó áramlatai az elkövetkező évek zenei életének.

És ilyen a ma induló, 14 éves múltra visszatekintő utrechti Le Guess Who? fesztivál is, ahova idén a magyar TEB is küldhet egy kisebb csapatot, hogy beszámoljunk az ottani tapasztalatokról. A lebilincselő helyszínek – templomok, színházak, gyárépületek – mellett a fesztivál egyik érdekessége, hogy a szervezők komoly hangsúlyt fektetnek a zenei programot összeállító kurátorokra is (a korábbi években például Jenny Hval, Perfume Genius, James Holden, Shabazz Palaces járult hozzá így a felhozatalhoz).

Az idei lista is nívós lett, mint ahogy a lineup és a helyszínek is, mindezekért klikk a fesztivál honlapjára – mi most inkább azt mondjuk el, kik miatt ülünk fel a vonatra, és javasoljuk ugyanezt másoknak is, akik egy hirtelen ötlettől vezérelve, még a vírushelyzet esetleges eldurvulása előtt részt vennének egy maradandó zenei élménysorban.

Arushi Jain

A 11. században épült Janskerk templomban feltehetően szakrális élményben lesz részünk az indiai származású Arushi Jain koncertjén. A hindusztáni klasszikus zenei gyökereket kortárs elektronikával újragondoló, audiokódolással foglalkozó modulárhercegnő zenéjében az emberiség történelmének különböző korszakait olvasztja egy időtlen masszává. Az indiai rága skála és a ráépülő előadásmód már önmagában is nagyon egzotikusan hat az európai fülnek, de mindez a nyugati klasszikus zenével vegyítve, cseppet sem tradicionális modulárszintikkel előállított drón minimal ágyon igazi Electronic Beats-kompatibilis finomságnak ígérkezik.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

James Holden & Waclaw Zimpel

A korábbi kurátor, James Holden, a mindig megújulni képes zenemágus ezúttal Wacław Zimpel alt-klarinétos/looper csodabogárral közösen jelentkezik új liveacttel. James a budapesti klubélet korai évei óta rendre elkápráztat minket, neve itthon immár összeforrott az Electronic Beatsszel. Már dj-ként és a cutting edge Border Community lemezkiadó fejeként is különösen sok árnyalatban úszó személyisége volt a kétezres évek színes partiéveinek, de 2017-es The Animal Spirits albumára minden kétséget kizárólag az elektronikus zenetörténelem egyik legmeghatározóbb kompózerévé nőtte ki magát. A Covid miatt a Holden és Zimpel live show-t csak most turnéztatják, de ismerve Holden maximalizmusát ez lesz az idei Le Guess Who? egyik legtartalmasabb koncertje.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

WaqWaq Kingdom

Az Angliát, Lipcsét és Berlint is megjárt japán techno-basszus-footwork duó őrületébe minden belefér a tradicionális minyo népzenei elemektől és törzsi ritmusoktól a jamaikai dancehallon át a supernintendo-hangokig. Performanszuk az elképesztő TivoliVredenburg kortárs zenei komplexumban lesz megtekinthető, amiről legyen elég annyi info, hogy öt koncertteremmel rendelkezik, melyek mind különböző zenei műfajokra lettek optimalizálva akusztikailag. Ízelítő a várható audiovizuális széteséshez:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Claire Rousay

A texasi származású dobos, producer és hangszobrász Claire (nyitóképünkön) mindenből zenét készít, ami a kezébe kerül, vagy amit a minket körülvevő világ magából kiad. Papírsurrogás, fütty, üzenetrögzítő, tömegközlekedés, vagy a természet hangjai – minden, amit a dobhártyánk rezgésével érzékelhetünk, az számára hangszerként funkcionál – legyen az hitvány vagy éppen nagyszerű jelenség. A felfogása sokat mond: szerinte a mindenség maga egy művészeti projekt. Sok izgalmas koprodukció mellett idén jelent meg harmadik saját albuma.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Automatic

Utánozhatatlanul cool és friss csajpostpunk trió Los angelesből. 2017-es bemutatkozó EP-jük “gitártalan” minimal hangzása, avantgárd szinti kísérletezése egyből bepakolta őket LA zenei körforgásába. A fesztivál egyik, már önmagában is legendás kurátora, John Dwyer (Osees) listájának egyik kiemelt zenekara az Automatic.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

(Szavak: Papp László, Telekom Electronic Beats)

Published November 10, 2021.