Electronic Beats Hungary

5 artist, akiket a legjobban várunk az emberi kreativitás sokszínűségét ünneplő Le Guess Who? fesztiválon

Régóta tudjuk, hogy az egyensátras, reklámokkal kitapétázott, mainstream tömegfesztiválok helyett sokkal izgalmasabbak a megszokott műfaji határokat lebontó, kisebb, ám minden tekintetben progresszívebb városi összművészeti fesztek. llyen itthon az örökérvényű UH Fest, Berlinben a CTM és Atonal, vagy a krakkói Unsound, ahol a vájtfülű és újdonságokra nyitott publikum olyan friss produkciókkal találkozhat, amelyek előrevetítik, mik lesznek a  meghatározó áramlatai az elkövetkező évek zenei életének.

És ilyen a ma induló, 14 éves múltra visszatekintő utrechti Le Guess Who? fesztivál is, ahova idén a magyar TEB is küldhet egy kisebb csapatot, hogy beszámoljunk az ottani tapasztalatokról. A lebilincselő helyszínek – templomok, színházak, gyárépületek – mellett a fesztivál egyik érdekessége, hogy a szervezők komoly hangsúlyt fektetnek a zenei programot összeállító kurátorokra is (a korábbi években például Jenny Hval, Perfume Genius, James Holden, Shabazz Palaces járult hozzá így a felhozatalhoz).

Az idei lista is nívós lett, mint ahogy a lineup és a helyszínek is, mindezekért klikk a fesztivál honlapjára – mi most inkább azt mondjuk el, kik miatt ülünk fel a vonatra, és javasoljuk ugyanezt másoknak is, akik egy hirtelen ötlettől vezérelve, még a vírushelyzet esetleges eldurvulása előtt részt vennének egy maradandó zenei élménysorban.

Arushi Jain

A 11. században épült Janskerk templomban feltehetően szakrális élményben lesz részünk az indiai származású Arushi Jain koncertjén. A hindusztáni klasszikus zenei gyökereket kortárs elektronikával újragondoló, audiokódolással foglalkozó modulárhercegnő zenéjében az emberiség történelmének különböző korszakait olvasztja egy időtlen masszává. Az indiai rága skála és a ráépülő előadásmód már önmagában is nagyon egzotikusan hat az európai fülnek, de mindez a nyugati klasszikus zenével vegyítve, cseppet sem tradicionális modulárszintikkel előállított drón minimal ágyon igazi Electronic Beats-kompatibilis finomságnak ígérkezik.

James Holden & Waclaw Zimpel

A korábbi kurátor, James Holden, a mindig megújulni képes zenemágus ezúttal Wacław Zimpel alt-klarinétos/looper csodabogárral közösen jelentkezik új liveacttel. James a budapesti klubélet korai évei óta rendre elkápráztat minket, neve itthon immár összeforrott az Electronic Beatsszel. Már dj-ként és a cutting edge Border Community lemezkiadó fejeként is különösen sok árnyalatban úszó személyisége volt a kétezres évek színes partiéveinek, de 2017-es The Animal Spirits albumára minden kétséget kizárólag az elektronikus zenetörténelem egyik legmeghatározóbb kompózerévé nőtte ki magát. A Covid miatt a Holden és Zimpel live show-t csak most turnéztatják, de ismerve Holden maximalizmusát ez lesz az idei Le Guess Who? egyik legtartalmasabb koncertje.

WaqWaq Kingdom

Az Angliát, Lipcsét és Berlint is megjárt japán techno-basszus-footwork duó őrületébe minden belefér a tradicionális minyo népzenei elemektől és törzsi ritmusoktól a jamaikai dancehallon át a supernintendo-hangokig. Performanszuk az elképesztő TivoliVredenburg kortárs zenei komplexumban lesz megtekinthető, amiről legyen elég annyi info, hogy öt koncertteremmel rendelkezik, melyek mind különböző zenei műfajokra lettek optimalizálva akusztikailag. Ízelítő a várható audiovizuális széteséshez:

Claire Rousay

A texasi származású dobos, producer és hangszobrász Claire (nyitóképünkön) mindenből zenét készít, ami a kezébe kerül, vagy amit a minket körülvevő világ magából kiad. Papírsurrogás, fütty, üzenetrögzítő, tömegközlekedés, vagy a természet hangjai – minden, amit a dobhártyánk rezgésével érzékelhetünk, az számára hangszerként funkcionál – legyen az hitvány vagy éppen nagyszerű jelenség. A felfogása sokat mond: szerinte a mindenség maga egy művészeti projekt. Sok izgalmas koprodukció mellett idén jelent meg harmadik saját albuma.

Automatic

Utánozhatatlanul cool és friss csajpostpunk trió Los angelesből. 2017-es bemutatkozó EP-jük “gitártalan” minimal hangzása, avantgárd szinti kísérletezése egyből bepakolta őket LA zenei körforgásába. A fesztivál egyik, már önmagában is legendás kurátora, John Dwyer (Osees) listájának egyik kiemelt zenekara az Automatic.

(Szavak: Papp László, Telekom Electronic Beats)

Published November 10, 2021.