Electronic Beats Hungary

Jeff Mills a zene jövőjéről: a keverő mögött álló DJ el fog tűnni

A nagy múltra visszatekintő, nemrég hatóságilag bezárt, aztán a klubberek nagy boldogságára újranyitó londoni Fabric blogján jelent meg egy tisztességesen hosszú interjú az idén 55. életévét betöltő detroiti vizionáriussal, aki még karrierjének harmadik évtizedében is annyira termékeny, mint csak kevesen: sci-fi filmzenéket ír, a NASA-val csinált rádióműsort, és ha kérdezik, akár a filozófiai sztratoszférába emelkedik, hogy a technó és a klasszikus zene közötti kapcsolódásokról értekezzen.

Most is kérdezték, és most is így történt: veretes gondolatokat osztott meg technológia és zene viszonyáról, mesterséges intelligenciáról és persze az emlegetett rádióműsoráról. De mindenekelőtt egyik kedvenc témájáról, a jövőről.

“Ha elektronikus zenéről beszélünk, akkor szerintem a gépek el fognak tűnni, mert a számítógépekkel is ez történik majd végül. Továbbra is segítenek minket, de a fizikai valójukban megszűnnek létezni.”

Szerinte az történhet, hogy megtaláljuk a módját, hogy a személyiségünk formálja a megszólaló zenét. Olyan alkotások jönnek így létre, amiket nem lehet reprodukálni, mert minden ember különbözik.

És szerinte nem csak a kütyük válnak köddé, de a lemezlovas is.

“Nem tudom, mi fogja betölteni a helyén keletkező űrt, de abban szinte biztos vagyok, hogy a hús-vér DJ egyszer majd a múlté lesz.”

Ami az eltűnések sorozatát illeti, Jeff Mills szerint ennek eredménye az lesz, hogy az átlagember környezete lecsupaszodik, szuperegyszerűvé válik a felszínen, de az általa rejtett technológia ezzel együtt sokkal komplexebbé alakul. Mindez megnyilvánul majd mindenben: hogy hogyan hallgatunk zenét, hogyan fogadunk be művészetet, hogyan táncolunk.

Érdekes része még az interjúnak, amikor arról töpreng, hogy hamarosan leomolhatnak a fizikai határok is: szerinte arrafelé haladunk, hogy ha valaki mondjuk San Franciscóban van, attól még aznap este a technológia révén mégiscsak ott lehet egy londoni koncerten. “Csak képzelj el egy partit, amin millióan tudnak élvezni ugyanabban az időben. A végeredmény eget rengető lehet” – mondja. És már csak azért is lehet ez szerinte nemsokára valóság, mert az emberek nem tudják huzamosabb ideig elfogadni, ha nem tapasztalhatnak meg bizonyos dolgokat, amiket amúgy szeretnének.

Itt lehet (és érdemes!) végigszaladni az egész interjún. Itt pedig Jeff Mills az Electronic Beats nemzetközi csatornáján beszél egy másik interjúban arról, hogyan ír soundtrackeket filmekhez:

Jeff Mills egyébként nyáron visszatér Budapestre, hogy a Margitszigeten koncertezzen egy galaktikusat az Óbudai Danubia Zenekarral, akikkel a Planets című tavalyi hanganyagát adja elő. Aki pedig azt gondolja, hogy itthon nincs olyan producer, aki rácsúszott volna az űr és a technó tematikájára, az hallgasson ide:

Mély, magyar technó: ICR még a gravitációs hullámokat is beépítette új hanganyagába

Published March 24, 2018.