Electronic Beats Hungary

Fényművészek nyitják újra az inotai hőerőművet, hogy módosítsák a tudatunkat

Július 16-án lesz érdemes lekirándulni Várpalota mellé.

Megvan az, amikor robogsz le vidékre, mondjuk épp a Balatonra, és különös gyárépületek tűnnek fel a tájban? Amik váratlan monumentalitásukkal meglepnek? Na, ezek a gigászi betonkürtők most karnyújtásnyira kerülnek. Sőt. Beléjük léphetünk.

A 8-as főúton, Várpalota irányában suhan el mellettünk ez a három gigász, amikről az egyszerű nem szakember könnyedén azt gondolhatja, hogy füstöt okádtak egykor. Pedig nem kémények ezek, hanem hűtőtornyok, amik az 50-es évek Magyarországának egyik legnagyobb beruházásához, az inotai hőerőmű komplexumához tartoztak. Ami húsz éve nem aktív, most viszont aktivitásokkal töltődik meg.

Bezárása óta a Szárnyas fejvadász 2049 stábján, néhány kalandvágyó urbexesen és fotóson kívül nem lépett a területére senki. Besnyő Dániel, a Central Production fényművésze viszont már 2017-ben szemet vetett rá, és most, öt év elteltével végre teljesülhet az egyik legnagyobb bakancslistás álma, és művésztársaival együtt

bevilágíthatja az épületet.

A VEB2023 EKF kulturális pályázatának egyik nyertese, az INOTA [re]opening idén nyáron két alkalommal is megnyitja a gyártelep kapuit a szélesebb közönség előtt, először most július 16-án. És persze nem csak a kimunkált fények kapják a főszerepet.

Ezen a szombati napon a Pixel Magic sorozat az élőben generált képi és zenei interakciók különböző formanyelveit, a valós és digitális dimenziók összekapcsolási lehetőségeit térképezi fel. A Let it Be! art agency által szerkesztett képzenei expedíciókon a közönség megismerheti az egymást inspiráló alkotói folyamatokat: a Žagar AV Experience, a Cloudhitects, a Nautis & Maruscsák Dávid és az Emphase valós idejű képalkotó technikákat elektronikus zenével ötvözve hív látványos és emlékezetes időutazásra.

“Ez az elképesztő ipari épület már önmagában egy installációs élmény, gyakorlatilag Magyarország Csernobiljának is nevezhetnénk. Ha beállsz a 60×60-as kürtő belsejébe és felnézel, csak az ég van feletted. Az a tervünk, hogy ezzel a produkcióval újra működésbe hozzuk a hőerőművet, és bemutassuk, hogy nézett ki egykoron az itteni világ”

– árulja el Besnyő Dani, hozzátéve: ez a produkció nem csak annak lesz élvezetes, akit érdekel az ipar és indusztriális múlt. “Olyan térspecifikus művészeti eseményekre készülünk, amiket más környezetben nem láthatna a közönség, se zenei, se vizuális szempontból.”

Hivatalos oldal itt,
Facebook-esemény erre,
augusztusban pedig további progik várhatók.*

*26 és 28 között turnusosan látogatható fényinstall is készül a kürtőkbe, a túrákon kiderül, hol volt az inotai elvtársak kedvenc termálfürdője, vagy ki lakhatott az erőmű mellé felhúzott Készenléti lakótelepen, és egyéb izgalmak a kádári korból.

Kövess minket mindenhol:

Published July 06, 2022.