Electronic Beats Hungary

Schacke, Boston 168, Gabber Eleganza, DJ Hyperdrive és Schwefelgelb is meghajtja az inotai hőerőmű Turbinacsarnokát

A nagyszabású INOTA-projekt folytatásában kétnapos rave költözik a rozsdaövezet leghatalmasabb épületébe.

A tavalyi INOTA Fesztivál már azonnal, a felbukkanásakor vitán felül az egyik legprogresszívebb jelenségévé vált a hazai elektronikus zenei szférénak. 18 ezer ember fordult meg négy nap alatt a Várpalota melletti, helyenként Dűne-beli tájakat idéző területen, a negyedük külföldi volt, a grandiózus eseményre 400 szervezésben segítő dolgozó, 160 önkéntes, sokmillió lumen fényerejű lámpapark és többszázezer Watt teljesítményű hangtechnika állt csatasorba. És persze száznál is több dj, zenész, fényművész és alkotó.

Ilyen jellegű és ilyen méretű ipari területen ilyen buli még nem volt, még az itt zenélők is sokáig emlegették az élményt. És a hír pedig igaz:

Idén is lesz INOTA, még ha más formában is, viszont igazán erőteljes, klubközpontú fellépői sorral Berlintől a Kaukázusig.

És az a hír is igaz, hogy örömmel álltunk be idén is a projekt mögé 🏭🖤

INOTA 2023 AFTERMOVIE

Ráadásul a Turbinacsarnok-fókuszú idei menet mindkét napja koncepciók mentén halad: PÉNTEKEN jórészt a terület indusztriális jellegére rezonálnak a headlinerek,

vagy legalábbis ők maguk már eleve olyan zenéket hoznak létre, amikhez kevés tér passzol jobban, mint egy indusztriális épület, különösen, ha az egy 6000 négyzetméter alapterületű, giga monstrum.

Nem véletlen, hogy az első nemzetközi fellépő, ha úgy tetszik, a július közepi hétvége irányba állízó opening actje az Izlandon élő ausztrál, Ben Frost lesz, aki a klasszikus minimalizmust és ambientet habarcsolja vészjósló black metállal és ipari hangokkal:

A szervezők e gondolatiság mentén telepítik ide Grúzia egyik legjobb nagyklubjának, a KHIDI-nek a művészeit is pénteken. A KHIDI maga is ugyanazon a platformon van brutalista szürrealitásával, mint az inotai hőerőmű: a grúzok ezt a technoklubot a helyi Vakhushti Bagrationi híd egyik óriás vasbeton oldalába vájták bele. Az ő rezidensi brigádjukból érkezik Schwefelgelb, Ancient Method, Neux és Frequency Shifter.

Schacke nevét pedig aligha kell bemutatnunk a techno fáradhatatlan fanjainak: ő a koppenhágai vonulatot képviseli, ami általában gyors, de nem tuskó, trance-szel fuzionáló, de sosem cheesy. Az ő nevéhez fűződik a 2010-es évek végének legfantasztikusabb top klub bangere, a Kisloty People, amin mintha nem tudna fogást találni az idő, és azóta is folyamatosan kutatja és nyomja az átlagosnál misztikusabb hangokat.

SZOMBATON, a powered by Electronic Beats napon felszökik a BPM, és az úttörő tánczenei csapások viszik az este ívét, egyfajta lenyomatként, hol tart ma a techno – és a trance:

Kezdő headlinerként a BOSTON 168 gyakorlatilag átköti az előző este ipari kalapácsolását egy kis érvényét sosem vesztő savazással: Sergio Pace és Vincenzo Ferramosca duója a zenéjével egy nem túl ismert szakterületet, az acid technót definiálja újra. De hogy! De így:

Ahogy a neve is mutatja, DJ Hyperdrive kedveli a gyorsaságot. A kölni “purest health” kollektívában kezdte, de Berlinbe költözött, hogy saját zenei vízióját követhesse. Ez a vízió gyors tempójú bangerekből áll, keverve előrefelé sodró, mély és funky trance tételekkel, néha még psy elemektől sem ódzkova. A fiatal tehetség pedig a német fővároson túl is megforgatja a fejeket, mint a jelenleg Európán végigsöprő újtrance-mozgalom egyik nagykövete. Erőssége, hogy a mindenféle, látszólag eltérő zenei irányzatokat nagy szakértelemmel és magabiztossággal kombinálja egy koherens, élvezetes és mindenekelőtt táncolható mixben.

Alpha Tracks is hasonló nyomvonalon halad (sőt, az előbb bemutatott Hyperdrive a tavalyi Boiler Roomjának csúcspontját konkrétan az ő egyik friss zenéjével érte el): őszinte, de feszített víztükrű, lekerekített élű trance lengedezik a cégérén, de persze nem fél belecsúszni a fast technóba sem, ahogyan azt igazolta az alábbi HATE podcastban, vagy legutóbb élőben a Turbinában a Hardboiled crew meghívására.

Az este igazán radikálissá válásáról alighanem Gabber Eleganza fog gondoskodni: a név egy kulturális archiváló projektként indult Alberto Guerrini részéről, ami a hardcore techno és a rave-hagyomány esszenciáját és esztétikáját kutatta kiállítások, publikációk, események, lemezek formájában, kisvártatva azonban zenei actté fejlődött fel. Gabber Eleganza ma a HC techno arcba vágó soundját helyezi kortárs keretbe, és mutatja meg annak legszebb utóhatásait korunk tánczenéjére.

Hazai hullámok is becsapnak a szénerőmű lelkébe,

ami annyit tesz, hogy illusztris – sőt, kifejezetten sokszínű – előadói sort sikerült összeállítani a nemzetközi arcok körbetámogatására.

Olyan ritka felállások tűnnek fel például, mint a már berlini klubok (About Blank, KitKat) mixereit is ujjlenyomatozó Mankind és a győri technoérsek Sikztah egy eddig sosem hallott b2b szett alakjában, a hullámokat vető Káosz BP rezidens Blue Advance és az NVC-társalapító Subotage magas oktánszámúnak ígérkező közös műsora vagy Switch Nollie és Zituli Space Project kollabja.

De érkezik a leghangosabb budapesti illegálbulikat összetoló KamaRave színeiben Klpflrtpr, Flipo, Meduzah és Liuxa, Nu:s + Ipar kettőse, az INOTA Focus: Turbinacsarnok lineupbejelentő vizuáljához zenét kölcsöntő Yibai Katona Katival, illetve a nemrég újabb remekbeszabott válogatást összekuráló Slym + Szoliver, Szende + Temple Rat, Dtnb. és Ruenge is.

GYERTEK, UGYE? JEGYEKET ERRE TALÁLTOK 🙃

Published May 18, 2024.