Electronic Beats Hungary

Kincs, ami van: szombaton megint megtelhet a hallgatáska jó hazai szajrékkal

Szavak: Unger András / Nyitókép: Juhász István

Szeptember 23-án a Budabeats Records szervezésében ismét nyélbe ütődik a hazai független lemezkiadók és a legádázabb zenefogyasztók hanghordozó-vásárlós, egymást biztatós, terveket szövögetős, kapcsolati tőkézős éves eseménye, az Independent Label Fair – ezúttal a Magyar Zene Házában.

ILF-ezni mindig értékes időtöltés, hiszen kézzelfogható értékekkel lehet távozni, amikért cserébe a magyar kis underground labelek is értékkel gyarapodnak az egyelőre még valamennyire értékes forintvaluta által, amiből majd megint újra értéket teremthetnek. Hiába, trendek jöhetnek és mehetnek, az mp3 letörlődhet, az NFT kipukkadhat, a felhő elillanhat, de ami a polcra felkerül, az ott is marad – úgyhogy teljességgel a teljesség igénye nélkül mutatunk pár új (és viszonylagosan új) kiadványt digitális formában, amit a helyszínről aztán fizikai alakzatban is haza lehet vinni.

Gnork – Inner Ride (LP, Next Chapter, de a Blorp / Earth Plates standon keressétek)

Gnork atmoszférikus breakbeatjei mindig felüdülést hoznak az agynak, viszont ő most lesétált a táncparkettről, és meg sem állt a hetvenes évek krautrocker kanapéforradalmáig, hogy jól belesüppedjen. Albumán ez a pszichedelikus világ ötvöződik a saját, felemelően gáznemű perspektíváival, aminek az eredménye egy időtlen, szinesztetikus mérföldkő – amit egyébként öt évig farigcsált. Masszívan megérte.

V/A – SenkWaves – A Senkrecht Compilation Vol. 2 (kazetta, Senkrecht Records)

Fekete csuhások, szevasztok: zsebbe rakható lesz a tavalyi darkwave / postpunk / minimal synth kompiláció 2023-as folytatása, ami fölött ismét önazonosan lehet majd morzsolgatni a téli letargia könnyeit. A kiadó magyar, de kazettán szereplők nem mind: 10 zenekar 7 országból, Európából és ezúttal már Amerikából is. Ezért nekünk pláne különösen kedvencünk lett a Fearful Ski Brotherstől (ami mögött a jól ismert ipari fej, Kraak áll, aki Vera Bravóval állt össze formációilag) a Nem Lesz Semmi Baj.

mïus – Abstrakt (áttetsző, színes LP, Théque Records)
A zenéjének vizuális körítésére is nagy műgondot fordító Álmos Gergő Mïus-projektje a levegősen egymásra rétegzett, érzelmekből kirügyező analóg hangokról szól, egyfajta wholesome befogadói élményre utazva, és jellemzően messzire zengő vokálokkal is megtámogatva. Idei albumával sem tett másként, ráadásul több dal is olyan jeles platformokon tűnt fel, mint a brit Clash magazin ajánlója, a When We Dip vagy a Rinse FM.
Niteffect – Man’s Best Friend (kazetta, Dalmata Daniel)

Egyértelmű, hogy a Dalmata Daniel kiadó a mai budapesti underground színtér egyik tartóoszlopa, fontos űrt töltve be a Benelux államokbeli egyszer melankolikus, másszor rozsdás, de mindenképpen szinti- és dobgéphangsúlyos zenei vonulat hazai implementálásával. Jani Dani borítói ráadásul már messziről kiabálják a karaktert, hogy ez valami, amire rá kell nyúlni. Nyilván több kiadvánnyal is jelen lesznek, én most a legutóbbi személyes kedvencet rakom ide:

VA – Ausgang F​ü​nfzehn (CD, Audioexit Records)

Muszáj, hogy lesújtson a pöröly is: sűrű, indusztriál és broken techno a hazai Audioexit gondozásában a legsötétebb estékre. Ez ráadásul a label 15. évfordulója, magyarokon túl japán, svéd, szerb és macedón alkotókkal. Fun fact: a borítóhoz a fotót a kiadó egyik alapító tagja készítette az Inotai erőműben, ahol idén nyáron először rendeztek helyspecifikus audiovizuális fesztivált.

L*mbik – Magickx Goulash (CD, Unsigned)

Rákosmenti Breakcore-t minden háztartásba! Ennél többet nem is kell idemondanunk, ha csak azt nem, amit hogy ebből a hangos, sivár, szépen dörömbölő ezüst korongból mindössze 26 példány készült.

Ábris Gryllus – Nucleus of the Decay (LP, Exiles)

Komoly ajánlatot hagytunk a végére, amint azt a két alkotó neve már önmagában is megelőlegzi: Gryllus Ábris sorsfordító életeseményekről, szülővé válásról, transzgenerációs örökítésről, állandótlanságról és elmúlásról, az életnek nevezett köztes átmenetről mesél ezen a fehér lemezen, amin a saját emberi hangját ismeretlen tájakon domesztikáló Thea Soti is megjelenik (nem az itt hallható tételben, hanem pont az itt nem hallhatóban, ezért kell megvásárolni a kiadványt az MZH-ban).

Ez itt természetesen egy szubjektív ajánló, tényleg tessék megindulni, mert még sok izgalmas darabra lehet rátenni a kezeket az elektronikus zenei dimenziókon túl is.

Az ILF-en egyébként a Telekom Electronic Beats is jelen lesz a közelmúltbeli kiadványokkal.

Mindenféle follow: