Electronic Beats Hungary

Hallgass beszélgetéseket fejlődő országok női lemezlovasaival!

Adott egy dj, az afrikai diaszpóra jövőbe mutató zenéit kutató, Berlinben élő Juba (nyitóképünkön), aki bejelentette a The Assurance Podcast második évadát. Ez egy nagyon fontos missziót végez: női lemezlovasokat mutat be olyan országokból, amik elsősorban nem frenetikus bulijaikkal kerülnek be híradásokba, hanem az ott jelenlévő nem kifejezetten könnyű élet, általános kiszolgáltatottság, még rosszabb esetben a fenyegető nemzetközi konfliktusok miatt.

A podkaszt előzménye ez a dokumentumfilm, amit maga Juba forgatott le, hogy megvilágítsa, milyen akadályokkal kell szembenézniük a női dj-knek a táncparketten és azon túl, és ehhez mindennek tetejében egy olyan helyre utazott, ahol eleve adott egy erősen patriarchális társadalom: Nigériába. Itt Sensei Lo, DJ Yin és DJ Ayizan voltak a társai, akik bevezették őt Lagos társadalmi-kulturális kereteibe, és abba, hol tud ebben helyet foglalni egy női alkotó.

Szóval az Assurance című film megalapozta az azt követő beszélgetős műsorokat, amikben itt lehet elmélyedni, és olyanok szólalnak meg bennük, mint a bejrúti Liliane Chlela, aki bátran kritikus perspektívából mesél szülőföldjéről és a tágabban értelmezett levantei régióról, miközben az ottani nők és kisebbségek jogainak fejlődését sem hagyja figyelmen kívül; a budapesti Kolorádó fesztivált is megjárt ugandai Kampire, aki egyben a Nyege Nyege kollektíva, lemezkiadó és fesztivál egyik törzstagja; vagy a Bolsonaro-rezsim brazil társadalomra gyakorolt hatását elemző, és természetesen a favelák földjén élő Badsista.

A podcastszéria második évadja most, szeptember 13-án indult, Gina Jeanz fokvárosi művésznővel, aki a dél-afrikai zenéről, a helyi éjszakai életről és olyan társadalmi kérdésekről beszél, mint a nemi alapú erőszak, vagy milyen érzés Afrikán belül bevándorlónak lenni (hiszen a gazdag, jóval felvilágosultabb Namíbiából költözött a zeneileg izgalmasabb, de társadalmilag “karcosabb” Dél-Afrikai Köztársaságba).

A jövőbeli vendégek között szerepel majd a medellíni Julianna és a nairobi tehetség, Coco Em is, illetve az új évad feltérképezi a világjárványnak az afrikai, közel-keleti, ázsiai és latin-amerikai klubközösségekre gyakorolt hatásait is. Kövessétek be a podcastet itt!

És kövessetek minket is az alábbi helyeken:

Published September 14, 2021.