Electronic Beats Hungary

Megrakja a törzsi máglyát a Freakin’ Disco az új albumán

Ki emlékszik még arra, amikor egyetlen 18 perces dallal bolygóközi tripre vitt minket a zenekar idén tavasszal? Elevenítsük csak fel bátran, pszichedelikus flashbacknek sem utolsó.

A mai napon, július 7-én pedig mi adhatjuk közre elsőként a Something komplett nagylemezzé (ami a TOTEM címet kapta) továbbgondolt hangulatát, amit most nem fogunk dalonként elemezni, mert semmi értelme professzorkodni, mindenki jobban jár, ha mondjuk inkább meghallgatja, de annyit azért szívesen elmondunk róla, hogy valóban egy

magas hőfokok vörösébe csavaró, gonosz vigyorral az arcán táncot lejtő, nomád, nyári, de semmiképp sem egynyári lemezzel állunk szemben – potens aláfestője lehet vidéki puszták kisfesztiváljaira tartó autóutaknak.

Behatásokat kihallani belőle sokfélét lehet a korai Chemical Brothers-féle bigbeattől az ozorai nappali full-on hömpölygéseken át a Tinariwen sivatagi blues-rockjáig, de beszéljenek inkább a zenekartagok, akiknek a gondolatai a Spotify-beágyazódás után olvashatók👇🏽

“6 éves korom óta indián vagyok. Ez hol jobban előjön, hol csak tudat alatt érzem. Mégsem gondoltam, hogy lesz egy lemezem, aminek TOTEM a címe. Ezek szerint megtaláltam a törzsem. De ez talán egy más totem, egy másmilyen törzs, mint a gyerekkori indiántáborokban.”
(Szabó Sipos Ágoston)

“A totem számomra a kapcsolódás lehetősége valamivel, ami sokkal ősibb, mint ami én vagyok. Nem határoztuk meg hogy kinek mi a totem, amikor nekikezdtünk ennek a lemeznek, de tudtuk, hogy mindenkinek megvan a maga megkérdőjelezhetetlen kapcsolata azzal a valamivel, amit most itt totemnek nevezünk.” (Keresztes Gábor)

“A TOTEM név nekem varázslatossá teszi a lemezt. Sokféle lény van összegyúrva egy szimbólummá. Van benne egy ősiség, amin keresztül átjön valami, ami a világban állandó.” 
(Csizmás Andris)

“Ez a lemez egy végtelenül komolyan vett munka, amibe mindenki kétszáz százalékkal beletette magát, még sincs elkomolykodva. Azt hiszem a TOTEM ennek a szimbóluma. A zenéé, amiben négyen együtt hiszünk.” 
(Komjáti Áron)

További szakmai nemtitkok: az albumon rengeteg ember dolgozott, a november óta sok helyen látható állatot Lászlovszky Zsófi alkotta meg, a végleges borítót ennek felhasználásával Nové Soma készítette. A Face Yourself a Grammy-díjas Steve Dub és a zenekar közös munkájának eredménye, a Toad éneksávjait pedig Ian Siegal bluesénekessel rögzítette a zenekar egy veszprémi hotelszobában. A masteringért Fenyvesi Márton felelt.

A zenekar lemezbemutató koncertet nem tart, de folyamatosan el lehet őket csípni fesztiválszínpadokon bel- és külföldön, a nyarat pedig augusztus 30-án a Kobuciban önálló koncerttel zárják.

Még több szuper hazai pályás zene ebben a folyamatosan frissített playlistünkben!

Published July 07, 2023.