Electronic Beats Hungary

Az INOTA vizuális kurátorai Kari Kolával együtt fényművészelik tele az állatkerti Biodómot

Március 1-től több mint két héten át Fénydómként várja a látogatókat a Budapesti Állatkert Biodómja. Az építészeti szempontból is igen különleges, egyedi atmoszférájú létesítmény belső tereiben hazai és külföldi fényművészek több száz intelligens lámpával, projektorokkal, nagy teljesítményű diavetítő berendezésekkel életre keltett alkotásai teremtenek egyedülálló fénykörnyezetet.

A nagyjából másfél órás látogatói élményt kínáló tárlat kifejezetten a Biodóm tereibe megálmodott, helyspecifikus installációkat vonultat fel, amelyek

mindegyikét valamilyen természeti jelenség inspirálta.

Az alkotások nemcsak egyediek, de a különleges helyszín miatt minden más hasonló bemutatónál izgalmasabb látványt nyújtanak. Erre a cápák számára tervezett, hárommillió literes óriási akvárium a legjobb példa, amely maga is varázslatos fényművészeti alkotássá lényegül át.

A Fénydóm művészi projektként az INOTA kortárs audiovizuális fesztivál programját is szervező COLLOC Productions, illetve Centrum Production (lásd a lenti reelt) kezdeményezése, amihez partnerként csatlakozott a monumentális fényfestéseiről ismert LaLuz Visuals, és a nemzetközi hírű fényművész, Karl Kola is. A Fénydóm alkotásait, installációit megalkotó neves művészek korábban számos nemzetközi fesztiválon mutatták be műveiket, mindenütt nagy sikerrel.

A Fénydóm megnyitása lesz az első alkalom arra, amikor a Biodóm belső tereit a közönség nagyobb számban is láthatja, méghozzá szinte teljes egészében. A rendezvény része a Fővárosi Állat- és Növénykert azon törekvésének, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsa különféle, az intézmény hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával.

A művészeti kiállításoknak egyébként nagy hagyománya van a Budapesti Állatkertben, amely az elmúlt évtizedekben is számos képzőművészeti tárlat helyszíne volt. Az elsőt még 1971-ben tartották az akkori oroszlánbarlanghoz tartozó, abban az időben használaton kívüli területén.

A Fénydóm március 1-től 17-ig látogatható a Biodómban (1146 Budapest, Állatkerti krt. 16.), jegyeket a helyszínen, illetve online lehet váltani.

Kövess minket mindenhol:

Published February 29, 2024.