Electronic Beats Hungary

Ezen a héten lázadnak a holland klubok a bezárások ellen

Hollandia megelégelte. Mármint az éjszakai élet és az elektronikus zene egyes képviselői azt a tényt, hogy a múlt hónapban a kávézók, bárok és éttermek esetében történt lazítás ellenére az aktuális járványügyi szabályok még mindig úgy rendelkeznek, hogy az éjjeli szórakozóhelyeknek további értesítésig még zárva kell maradniuk.

Ezért az ország számos klubja tervezi, hogy dacolva az érvényben lévő Covid-19 szabályozással február 12-én szombaton újra kinyit.

A De Nacht staat op kampányt, amely annyit tesz, hogy “az éjszaka folytatódik”, a hét elején indították el a helyi klubok ernyőszervezetei, a Nachtbelang és az OAC (Amszterdami Klubok Tanácsa). Eddig több tucatnyi hely csatlakozott, köztük a holland fővárosbeli Melkweg, a Radio Radio és a Shelter, valamint a Time Out Gemert, az utrechti Ekko és a rotterdami Annabel. A nyitóképünkön amúgy a Melkweg látható, amikor még lehetett gyűlni, és ezek is ők, amikor már nem. Szomorú látvány:

“Mindenki megérdemli az éjszakát, hogy megélje önmagát, vagy csak úgy létezzen benne”

– magyarázta Joost Kimbel, a feljebb említett szervezetek szóvivője. “Aki ezt nem látja, az alszik. Ezért ébred most fel az éjszaka, hogy felébressze a kormányt és mindenki mást is”.

Levi Smulders, a Melkweg tulaja szerint a klubkultúra lassan elvérzik, az amszterdami Chicago Social Club tulajdonosa, Pieter de Kroon szerint pedig frusztráló, ami történik: “a holland fiataloknak szükségük van erre. A mentális egészségük romokban. És egyre több illegális bulit látunk, ahol nem biztonságos szórakozni.” Egy ilyenről mi is írtunk nemrég, akkor egy épülő rendőrőrst vettek birtokba az otthon maradni már nem bírók.

Kíváncsiak vagyunk a fejleményekre, hiszen míg Magyarországon örömünkre már újjáéledhetettek a zenés-táncos rendezvények, nehéz szemet hunyni afelett, hogy az olyan technóügyi mintaországokban, mint Németország és Hollandia még mindig szenved a szektor.

Ha tudunk fejleményeket, mindenképpen beszámolunk!

Published February 07, 2022.