Electronic Beats Hungary

Európa legjobb kísérleti zenei fesztiválja, az Unsound bejelentette idei tematikáját

Még mindig betonszilárdan tartjuk a 2018-as cikkünk címét, miszerint a krakkói Unsound fesztivál még mindig a legjobb kirándulás a komfortzónán túlra. Akárki is akarja feszegetni saját zenei és kulturális befogadásának korlátait, nem tudunk neki jobbat javasolni a közelben. A járványszitu miatt a 2020-as esemény sajnos elmaradt, de idén ősszel minden jel szerint visszatér.

De legalábbis bejelentették az éves tematikát, ami mindig más, és idén ez

dəəp authentic

néven fut.

Ami egyébként egyfajta válasz lesz a világjárvány által jelentett, hiperreális átmeneti időszakra. De “a dəəp authentic arra is utal, hogy fokozatosan visszaváltunk az online eseményekről az IRL eseményekre, és ez a kifejezés egy megkérdőjelezhető kettősséget tartalmaz, mivel lényegében az online világ is valós, a valósnak tekintett pedig már régóta digitalizált, elosztott és közvetített. Most óvatos lépéseket teszünk az Unsound 2021 fizikai terekben történő megtervezése, egy olyan esemény felé, amely idén sokkal kompaktabb és lokálisabb lesz – és mégis felveti a kérdést, hogy milyen érzés újra összegyűlni egy teremben más testekkel, hogy élvezzük a zenét, valamint személyesen osszuk meg gondolatainkat és ötleteinket.”

Aki videón át szagolna bele az Unsound-filozófiába, annak íme:

A szervezők azt ígérik, hogy az olyan viszonylag új dolgok, mint a mikrodózisolás, a neuroengineering, a bothadseregek és a kriptoművészet korában az Unsound 2021 a szintetikus és az organikus, a hamis és a valódi, a test és a gép, az online és az offline, valamint az egyediség, a másolás, a kisajátítás és a kereskedelem közötti feszültségeket vizsgálja, amelyek mind megkérdőjelezik a hiteles élmények vagy az autentikus én iránti vágyakozást. Hogyan befolyásolja a technológia az egyéni hangot? Mit jelent az őszinteség művészeti szempontból? Hogyan használja a művészet, a wellness, a turizmus és az élelmiszeripar a hitelességet, hogy azon át alakítsa árucikké a helyi és személyes történeteket és tapasztalatokat? Vajon a nem autentikus felvállalása felszabadíthat bennünket a minket már nem szolgáló kettősségek kötöttségei alól?

Nehét, de felpaprikázó témák, amiket a tervek szerint október 13. és 17. között lehet magunkba szívni, még mindig Krakkóban, ahol öt napon át tartanak előadásokat, DJ-szetteket és panelbeszélgetéseket. Bővebben erre tessék.

Published May 28, 2021.