Electronic Beats Hungary

Ha Unsound most nem is volt, egy válogatással azért kijött a legjobb lengyel fesztivál

Az Unsound Fesztivál 2003-ban kezdődött el Krakkóban, akkor még csak pincekocsmákban elszórva és elsősorban a lengyel közönségre lőve, az elmúlt évekre viszont fajsúlyos, nemzetközi érvényű, egytucat helyszínes zenei fesztivállá dagasztotta magát, kizárólag haladó szellemű, vagy legalábbis valamilyen nézőpontból innovatív előadókat vonultatva. A befogadói spektrum tágításán dolgozó esemény három évvel ezelőtti kiadásáról és Lázár Gábor ottani debütálásáról ebben a cikkben írtunk, a tavalyi fesztről viszont ha akartunk sem tudtunk volna írni az ismert okok miatt: K.O.R.O.N.A.

Egyrészt azonban nem maradt el teljesen a programsor, mert átmozgatták az egészet a digitális szuperszínpadra (itt egy príma kis videós összefoglaló róla), másrészt március 5-én megjelent az Unsound történetének első válogatása is, az Intermission, kifejezetten ide készült zenékkel és field recordingokkal, amik a pandémia felforgató egy évére reagálnak.

“Meditatív, gyakran erőteljes, a szorongás és az optimizmus váltakozó periódusai által érintett sokrétegű album, ami több akar lenni egy válogatásnál” – írja a leírás a lemez mellett, mi meg nem is szeretnénk ezzel vitába szállni, mert a szándék beteljesedését úgyis mindenki észlelheti, aki végigmegy mind a tizenöt felvételen. Amik között ott van a nemrég tragikus hirtelenséggel meghalt Sophie és JLIN közös trekkje is:

A lemez itt lejjebb önmagában is egészében befogadható, de akit érdekel a Unsound interdiszciplináris filozófiája, ami a különféle területek, narratívák és zsánerek közti átjárásról és egymásra reagáltatásról szól, az egy könyvvel együtt is beshoppolhatja a Bandcampről.

A hang és a szöveg együtt olyan, mint egy atlasz, ami számtalan utat térképez fel abban a furcsa új világban, amiben találjuk magunkat

– írják, mi meg hajlamosan vagyunk ezt is elhinni. Bökhető a playgomb, a lemez címére kattintva pedig vásárolható is a válogatás és a könyv:

Published March 07, 2021.