Electronic Beats Hungary

Ennél szebb dalt nem is kaphatott volna Magyarország az üdvözült lelkek emléknapjára

A Black Nail Cabarettől.

A sötétebb wave-zenék és az avantgárd pop között hidat építő, már tíz éve aktív Black Nail Cabaret duó legutóbb a saját karanténstreames Szpottoljotthon videónkban vett le minket a talpunkról, és örömünkre szolgál, hogy friss videójukat is mi mutathatjuk be először.

Árvai-Illés Emese énekes azt mondta el nekünk a dal narratívájáról, hogy az a jelenség inspirálta, amikor

a mindennapok folyama találkozik egy labilis pillanattal és a valóság rövid időre eltorzul, de aztán kimászunk megint. Viszont arra a pillanatra a frusztráció forrása uralkodóvá válik. Ez a dal az a pillanat, elnyújtva 4 és fél percen keresztül.

“A kapcsolódó videó is erősíti ezt az elnyújtott pillanat feelinget, lassú és szemlélődő, tele rejtett, finom allegóriával. Mesmer Tamás rendezte, aki a Resonance című dalunk vaporwave/glitch art videóját is készítette társával, Paris Seawell-el. Tőle jött az ötlet, hogy valahol a romániai vidéken, tanyákon forgassunk, amikor a pandémia engedi. Imádtam az ötletet, a családfám csupa keményen dolgozó földművesre és napszámosra megy vissza, aminek most bizonyos szinten emléket állítunk.”

“Kapcsolatba kerültünk Pálhegyi Attila Pelével, székelyudvarhelyi fotóssal, aki bő egy héten keresztül segített Tamásnak megtalálni a tökéletes helyszíneket és családokat a videóhoz. Órákat töltöttek egy-egy helyszínen és megismerték az arcok mögötti történeteket. A kialakult vírushelyzet miatt egymástól távol dolgoztunk: Tamás és Pele a székelyföldi életképeket vették fel, amíg Besenczi Richárd (a No Gold és az Unrequired Love című videóink rendezője) és én a vokálos részeket rögzítettük a budapesti Silens studióban, Tamás virtuális jelenlétében, Skypeon keresztül. Áthidaltuk a szakadékokat” – mesélte nekünk Emese.

Az biztos, hogy a My Casual God a zenekar munkásságának már a fenti gondolatoktól függetlenül is az egyik legintrospektívebb, legkeserédesebben-gyönyörű darabja, amivel egyáltalán nem nehéz együtt rezegni azokban a napokban, amikor egy világjárvány tizedeli a motivációinkat, és már délután ötkor koromsötétség borul a városra.

Aki pedig a teljes idei nagylemezüket, a Gods Verging on Sanity-t is befogadnák, itt már meg is tehetik, mi pedig melegen (vagy inkább hűvösen) ajánljuk:

Published November 01, 2020.