Electronic Beats Hungary

5 ok, ami miatt Ellen Allien a Berlin techno királynője lett

Egy csomó berlini arc mellett Ellen Allien neve is ott fénylik a VEB 2023 EKF program támogatásával tető alá hozott nyárvégi INOTA Fesztivál lajstromában. Aki tulajdonképpen hogyan is csinálja, hogy már a kilencvenes évek elején megsorozták fellépésekkel, és ez a figyelem azóta sem kopott el az irányába? Mondunk öt tippet, amik eléggé jól körberajzolják az összesített választ – és az ő auráját.

És azért persze bedobálunk néhány erős mixet és saját produkciót is tőle a bekezdések közé, hogy ne csak a betűk sztorizzanak róla.

1. A lehető legjobban reagált a dj-pult cápáira

Egy interjúban elmondta, hogy így nevezte első éveiben azt a pár csávót, akik azzal foglalták el magukat, hogy a buli közepén, a pult előtt lógó szemekkel bambulták, mit rak fel és hogyan mixel. “Emiatt tanultam meg stabil szetteket játszani, és történeteket elmesélni velük.”

2. Mindig untatta az aktuális hangzás, szóval

…inkább mindig be akarta előzni azt. Fürkészte a repedéseket, amiken bemászhatott, és jól beszkvattolta magát a mögöttük húzódó felfedezetlen járásokba. De klubokban nőtt fel, tiniként heti négyszer is azokban ütötte agyon az időt, úgyhogy a két világ, a kísérletező kedvű IDM és a német techno összeért nála. 2001-es bemutatkozó albuma, a Stadtkind ennek a hozzáállásnak csillogó foglalata volt egy olyan korszakban, amikor a Daft Punk és a Gorillaz jelentette a nívót.

3. Nem bír nem úgy festeni a palettáról, hogy mindig más legyen a végeredmény

Paletta = a dj táskája. Ahány szett, annyiféle Ellen Allient ismerhetünk meg, a crowdpleasertől az underground technoheadig. Itt a történelmi Covid-korszakban nyomta a saját erkélyéről:

4. “Mert a zenélés egyenértékű a terápiával”

Szerinte akár a munkáról, akár a magánéletről, akár csak arról van szó, hogy az ember azon kattog, hogy most akkor jól néz-e ki – a zenével való foglalkozás, történjen az a dj pultok bármelyik oldalán, “segít megnyitni a szíveket és elveszíteni azokat a falakat, amiket a mindennapi kis életeinkben felhúztunk. Ez történik a klubokban” – mondta egy interjúban.

5. Hatodik érzék

Van az a skill, amikor az ember parkolópályára tudja küldeni a bal agyféltekéjét, és nem tudatosítgat, nem analizál, nem sző őrületesen részletes terveket, majd hajtja azokat végre ugyanilyen aprólékossággal, hanem egyszerűen csak érzi. Ellen Allienről úton-útfélen ez a benyomásunk lehet, elég csak a remixmunkáit megnézni, amik tényleg olyannak tetszenek, mint amiket kirázott magából egy-egy jól bekávézott délelőtt. Ezt az ösztönszerűséget nem tanítják az OKJ-s lemezlovas tanfolyamokon.

Szóval Ellen Allient a legérdemesebb elcsípni szeptember első napjaiban a hőerőműnél, olyanok mellett, mint Daniel Avery, Palms Trax, Extrawelt, DJ Seinfeld és KI/KI.

Published August 01, 2023.