Electronic Beats Hungary

Elektronikus zenei fesztiválok Európában, amiket a legjobban bírunk / 1. rész

Pár év alatt nagyon megváltozott a fesztiválvilág, és elsősorban abban az értelemben, hogy manapság már nem kell külföldre utaznunk egy-egy jó fesztiválélményért. Itthon is találunk mindenfélét a nagyon mainstreamtől az egészen undergroundig, az elektronikustól a rockosig, a kicsitől a nagyig. Ha azt akarjuk és lehetőségünk van rá, végigcsinálhatjuk úgy a nyarat, hogy egyik fesztiválról esünk be a másikra, és semmi hiányérzetünk nem lesz amiatt, hogy nem léptük át az országhatárt. Fesztiválok terén maximálisan felzárkóztunk Nyugat-Európához.

Ennek persze nagyon örülünk, de azért nem kell “bezárkózni” sem. Érdemes minden évben kicsit kitekinteni is, és meglátogatni egy-egy  külföldi fesztivált, mert elég sok könnyen elérhető van köztük, mind anyagilag, mind a távolság tekintetében. Eleve utazni mindig nagyon jó, másfelől pedig egy csomó olyan nagyon izgalmas helyi fellépőt is elkaphatunk, akit egyébként nem biztos, hogy sűrűn látnánk hazai koncertszínpadon.

Hogy legyen valami támpontod, a Telekom Electronic Beats ajánl neked az európai elektronikus zenei fesztiválok közül 5 kihagyhatatlant. A fesztiválokat időrendben mutatjuk be, cikksorozatunk első részében kettőt.

Sónar

Jó eséllyel miközben ezt a cikket olvasod, de legalábbis a megjelenése pillanatában biztosan, épp folyik Barcelonában az idei Sónar, egészen pontosan június 15-17-e között. Az 1994 óta megrendezésre kerülő fesztivál több fejlődési szakaszon át jutott el mai prémium státuszáig. Kezdetben csak egy belterjes, apró underground fesztiválocska volt, ami aztán 2000 után lendült bele igazán és vált Európa egyik legnívósabb nyári elektronikus zenei fesztiváljává. Elég csak a fellépők listáját végignézni, idén többek között olyanok tűnnek fel Barcelonában, mint a Justice, Nicolas Jaar, Eric Prydz, Nina Kraviz, a Moderat, Andy Stott, a HVOB, Carl Craig, a De La Soul, Damian Lazarus, a SOHN vagy a Nosaj Thing.

Awakenings

Hollandia mindig is techno nagyhatalom volt, így nincs abban semmi furcsa, hogy az egyik legnívósabb technofesztivál is itt található. Az idén pontosan 20 éves Awakenings egy kimondhatatlan nevű észak-holland kisvárosban, Spaarwoude-ben kerül megrendezésre június 24-25-én. A fellépők között természetesen klasszikus nagy neveket és feltörekvő kismestereket éppúgy találunk. Egy kis ízelítő a névsorból: Adam Beyer, Alan Fitzpatrick, Ben Klock, Ame, Andhim, Audion, Ben Sims, Dave Clarke, Claptone, Eagles & Butterflies, Henrik Schwarz, Joris Voorn, Loco Dice, Kink, Noir, Sam Paganini, Weval és a Wighnomy Bros. És ez még a fele sem volt a repertoárnak. De az alábbi kis videó, ami a tavalyi fesztivál összefoglalója, többet mond majd minden egyes leírt, méltató szónál.

Published June 16, 2017.