Electronic Beats Hungary

Ilyen volt 2019 elektronikus zenéje: hallgasd vissza a Spotify playlistjeinkben!

A popzene forradalmibb, a klubtrekkek fogósabbak, a kísérleti vonal pedig gyakran egészen táncolható lett.

Tavaly száztrekkes playlisttel búcsúztattuk 2018-at. Idén emeltük a lécet: már az év kezdetétől szerkesztőségileg folyamatosan gyűjteni kezdtük az általunk legjobbnak gondolt, mindenféle huszonegyedik századi, gépekkel készült könnyűzenét, három különböző playlistbe.

Visszanézve a bozótsűrűségű évre már most bátran megállapítható: az elektronikus zene 2019-ben jobban kitárulkozott és szerteágazott, mint valaha, stílusfalak olvadtak tovább, és gyakran nekünk is gondot okozott, hogy melyik trekket melyik lejátszási listába dobjuk be – volt, hogy némelyik mind a háromban is helyet kaphatott volna. Most újra iderakjuk a playlisteket hallgatásra, emlékidézésre, vagy csak simán a fonál felvételéhez (FYI: a beágyazásban sajnos csak az első száz szám látszódik, úgyhogy javasoljuk az átnyargalást a Spotify fiókunkhoz – de lejjebb külön is linkeljük az egyes listákat).

POPPING playlistünkben nevéből adódóan a befogadhatóbb, de mégis előremutató, tartalmas dalokat szortíroztuk, Jenny Hval avantgárd tündérvilágától Jai Paul meglepetésszerű visszatérésén át Shygirl kibernetikusan cool jövő-reppjéig:

CLUBBING playlistünkbe értelemszerűen azok a tételek kerültek, amik izzítani tudták a talpunk alatt a talajt, vagy warmupként is kiválóan funkcionáltak idén a péntek esték előtt, legyen szó Four Tet tinédzser madárdaláról, Special Request rave-reneszánszáról, VTSS lélegzetvételt sem hagyó szeleteléséről, Mall Grab harapós hangvételéről, Hollandia kedvenc Identified Patientjének rozsdás marogatásáról vagy Flora FM egzotikus-trópusi törtjeiről.

Az XPERIMENTING playlist pedig minden, ami a keretek szétfeszítésével játszik: kísérleti elektronika, sújtó acid breakek, megbolondult technó, 2039-ből időutazott house, leftfield törzsi menetelések, bekategorizálhatatlan ufózenék Fennesztől DJ Overdose-ig, Amon Tobintól a Giant Swanig. Saját szerény véleményünk szerint ezek a zsánereken túlnőtt zenék mentek a legnagyobbat idén, de ez már csak jellegekből fakadóan is elvárható volt. Mi ezt játsszuk a szerkesztőségben a leggyakrabban:

Hallgassátok őket karácsonyi shopping közben, szenteste, ünnepek között, buliból hazafelé, meg persze 2020 első, gyönyörűen belassult napjaiban. Jövőre jövünk az újabb szelekciókkal!

Published December 08, 2019. Words by Unger András.