Electronic Beats Hungary

DJ Palotai hatalmas partit tol a mennyben Keith Haring műtermében

Ezzel a címmel rakta ki legújabb alkotását a Facebookra a sajátos szürrealizmusával húsba vágó korrajzokat létrehozó festő, drMáriás (aki nem mellesleg annak a Tudósok nevű együttesnek a frontembere, ami a nyolcvanas évektől talán a legprogresszívebb magyar zenekarnak címkézhető fel a maga vadjazz-kísérleti-intellektuálpunk zsánerével, és amely a mai napig aktív).

A legújabb mű abba a sorba illeszkedik, amelyben a művész ismert mai embereket helyez el szokatlan konstellációkba, ráadásul híres képzőművészek stílusában. A képen a nemrég tragikus hirtelenséggel meghalt Palotai Zsolt tűnik fel a New York-i popartgraffitipápa, Keith Haring vonalvezetésében.

Máriás így ír a műről:

Palotai Zsolt ismert egy titkos bejáratot a mennybe. És bár csak ő ismerte, rendre megnyitotta mások számára is a zenéjével. Feltette varázslatos bakelitjeit, megpörgette őket, összeolvasztotta a legkülönbözőbb, mégis csak általa tökéletesen összesimítható világokat, amitől megnyílt az ég, s a hallgatói beléphettek a mennybe, táncolhattak, őrjönghettek boldogan mindaddig, amíg el nem fáradtak, a zenét le nem kapcsolták, hogy aztán visszatérjenek a földre.

A mennybeléptetést hihetetlen szorgalommal, tudással, lendülettel, jókedvvel végezte újra, és újra, évről évre, évtizedről évtizedre, mosolyogva, végtelenül kifinomultan, ahogyan az egy igazi királyhoz méltó.

Amikor látta, hogy a fél ország elment, a másik fele meg megőrült, s aki maradt, abból is a java elkomorodott, elszürkült, megöregedett, egyszerűen megszakadt a szíve.

Fogta tengernyi bakelitjét, s felszállt angyalként az égbe, ahol már nagyon várták, s ahol azóta egy óriási buliban pörgeti ezerrel a jobbnál jobb zenéket a körülötte táncoló boldog társaság nagy-nagy örömére.

Halála óta keressük ezt a titkos bejáratot, de nem találjuk. Nincs, aki megmutassa. Csak a nagy szomorúság maradt.

Csak remélhetjük, hogy egyszer még kinyitja titkos átjáróját, s küld még rajta át nekünk valami éltető zenét, valami igazán zseniálisat, amilyet csak ő tudott.

Ő, a Palotai.

Mi itt emlékeztünk meg DJ Palotairól.

FOLLOW 4 FOLLOW 4 FOLLOW

Published December 05, 2023.