Electronic Beats Hungary

DJ PALOTAI 1961-2023

November 19-én vasárnap reggelre elárasztották a Facebook hírfolyamát a fekete-fehér fotók, és velük együtt a fojtogató szomorúság. 62 éves korában meghalt Palotai Zsolt, a magyar elektronikus underground legismertebb alakja, a Tilos Rádió zenei főszerkesztője, aki több zenerajongó generációt is kinevelt.

Népművelő volt, elképesztő hatású ember, a dj-k dj-je, aki sosem kívánt sztárja lenni senkinek és semminek, de az emberek nem véletlenül hivatkoztak rá a Faterként.

Inkább médiumnak tartotta magát, mint művésznek, akin – saját szavait idézve – “átfolyik a zene”,

ez a végtelenül alázatos hozzáállás a mágikus zeneszeretettel karöltve pedig odáig juttatta, hogy teljes természetességgel vált a szárnyát bontogató budapesti breakbeat és drum & bass szcéna fő közösségteremtőjévé. Akinek persze azzal sem akadt soha gondja, hogy egy kiállításmegnyitón jazzt, színházban filmzenét, a Sziget Fesztivál közepén egy sátorban ambientet vagy vidéki klubban fifikás house-t játsszon, mint ahogyan a kandalló mellett ropogó soul és funk dalokra felfűzött karácsonyi mixei is legendaszámba mennek. Szelektor volt, a szó legnemesebb, primér értelmében.

Akik látták az atlétatrikós DJ Palotait egy buli közepén, amint tonnás lemeztáskáját komótosan maga után húzva, a tömegen át ösvényt hasítva odaballag a dj-pultig, hogy perceken belül hozzálásson egy újabb tanításnak, az sosem felejti el ezt a képet, ami a Kopaszi-gáti West Balkántól a Kultiplexig, az Almássy téri szabadidőközponttól a Corvintetőig, Debrecentől Szombathelyig, Pécstől Szegedig megannyi helyen ismétlődött.

Egy centiméternyi túlzás nincs abban, ha azt állítjuk: Palotai nélkül nem ott lennénk, ahol.

Sokakban ültette el az állhatatosság magvait, a betakarítás pedig még ma is zajlik: hozzáállása olyan nemzedékekre is átszállt, akik már nem is ismerték őt.

A táncaink, amiket kaptunk tőle, szívünkben örökké élni fognak. Köszönjük!

(Szavak: Unger András / Nyitókép: Gáldi Ádám)