Electronic Beats Hungary

A debreceni tényező: 10 éves a Campus Fesztivál!

A Campus fesztivál idén 10 éves, te pedig a kezdetek óta részt veszel a szervezésben.  Mi az, ami még ennyi év után is motivál? Egyáltalán itt kezdted a fesztiválszervezői karriered?

Az EFOTT volt az első, 1998-ban és 1999-ben dolgoztam náluk. Aztán a Debrecen melletti Vekeri-tónál rendeztünk fesztivált. Onnan jöttünk be a Nagyerdőbe, de már Campus Fesztivál néven.

Motivációm három is van. Az elsődleges a lokálpatriotizmus. Imádom Debrecent! Így, ahogy van. Nincs semmilyen turisztikai előnye, amivel kitűnhetne, mert se hegyünk, se nagyobb tavunk nincs, egyszerűen csak egy jó város, szép, rendezett, nyugodt. Ha nem debreceni lennék, akkor is biztosan eltöltenék itt minden évben egy-egy hosszú hétvégét. Amivel idecsábíthatunk rengeteg embert, az valami nagyobb horderejű dolog, egy rendezvény, a Campus. Az is motivál benne, hogy évről évre folyamatosan fejlődik. Jó ezt látni, és jó ebben tevőlegesen is részt venni. És nem tagadom, de az is motivál, hogy üzletileg is egyre jobban megéri megrendezni a fesztivált, kezd igazi értéke lenni.

Mi lesz az idei Campus legnagyobb meglepetése? Mi az, amivel meg tudnád győzni a még bizonytalankodókat, hogy irány Debrecen!

A Campus Fesztivál évek óta az egyik legerősebb programcsomaggal működő fesztivál. Ezt nem a sztárfellépőkkel érjük el, hanem olyan változatosan színes helyszínekkel és programokkal, amik máshol nincsenek, vagy csak nagyon eldugott helyet kapnának. Ilyen a Víztorony, aminek idén Fénytorony Pódium lesz a neve, a Nádudvari Gasztroszínpad, az Egyetem Tér Színpad, vagy az idén először kitelepülő Csokonai Színház. Mindegyik helyszínen összművészeti programok zajlanak, műfaji és stílusbeli korlátok nélkül. Nálunk fontos a programkínálat színessége, és aki egy komfortos, igényes fesztiválhelyszínen akar szórakozni négy napon keresztül, keresve sem találna jobbat a debreceni Nagyerdőnél a Stadion mellett.

 

Az elmúlt 10 évet milyen fejlődési szakaszokra tudnád osztani?

Az első és legfontosabb, hogy egy év után beköltözött a fesztivál a városba. Előtte a Vekeri-tónál voltunk, de stratégiai és gazdasági okok miatt tovább kellett onnan lépnünk. A Nagyerdő a lehető legjobb döntés volt a Campus helyszínének megválasztásánál. A következő fejlődési szakasz a Nagyerdei Stadion rekonstrukciója volt. A megújult stadion olyan komoly, infrastrukturálisan jól felszerelt helyszínt adott nekünk, ami itthon ritka a fesztiválpalettán, sőt talán nincs is.

Ha a fejlődési szakaszokat a programok szerint nézem, akkor egyértelmű, hogy minden egyes év egy-egy újabb fejlődési szakasz volt. Soha nem volt célunk, hogy egyből óriási fesztivállá váljon a Campus. Inkább megfontolt, kis lépésekkel emeltünk a nívón, a közönség pedig azt látta, hogy itt minden évben történik valami új, nem pedig a sablonokat puffogtatjuk újra és újra. Nézőszámban már a 100 ezres határt súroljuk, reméljük, idén átlépjük. A Campus Fesztivál ma már nemcsak Debrecent és a keleti régiót érdekli, hanem benne van az országos fesztivál-vérkeringésben is. Az elmúlt négy évben folyamatosan emelkedett az ország különböző régióiból érkező látogatók száma. Idén már nagyon komoly a dunántúli érdeklődés a jubileumi Campus iránt. Ehhez persze az is kellett, hogy országosan erősítettük a kommunikációs csatornáinkat. A közönségünk gerince ettől persze még Debrecenből és a régióból kerül ki.

 

Biztos odafigyeltek a nemzetközi fesztiválos trendekre is. De mennyire befolyásolják ezek a Campus szervezését?

Figyelünk a trendekre, fontos és kell is. Talán közhely, de tényleg így van, hogy ugyanakkor a trendkövetés mélységét a fesztivál költségvetése meghatározza. És figyelembe kell vennünk azt is, hogy itthon egyáltalán mi lehet működőképes. A fesztiválos trendek amúgy azt mutatják, hogy a programkínálat mellett a szolgáltatásoknak és a fesztivál helyszínének is nagyon komoly szerepe van a sikerességben. Keressük mi is az új lehetőségeket, hosszú távú cél, hogy nemzetközi szinten is jegyezzék a Campust. Ennek első lépése, hogy az EFFE minősítést megkaptuk idén.

 

Te személy szerint mit szeretsz leginkább a Campusban?

A nagyon szép környezetet szeretem, és azt, hogy a közönségünk nagyon normális. Aki kicsit is szélsőséges figura, az is nagyon jópofán csinálja. Jófej emberek járnak ide.

A Campus alatt van arra lehetőséged, hogy elvegyülj a fesztiválozók között, és ugyanúgy élvezd a bulit, mint bárki más? 

Alkoholt inni biztos nem fogok, és nem reggeltől-estig fesztiválozom, de azért bőven lesz időm elvegyülni, szétnézni kicsit, belenézni pár koncertbe. Sőt idén lesz óriáskerék is, arra biztosan felülök.

Mi volt a legemlékezetesebb Campus fesztiválos sztorid?

Van egy sztori, amit máig nem értek. Fellépett nálunk a Motörhead, és berendeltek 300 darab törölközőt. Leszállítottuk nekik, ahogy kérték. Ebből a koncerten felhasználtak 5 darabot, majd a többi 295-öt berakták a kamionba, és magukkal vitték. Ezt nem nagyon értettem, máig gondolkodom rajta, hogy miért. Valamelyikük Angliában talán hotelt nyitott?! Persze ez csak vicc.

Az viszont tény, hogy a fellépők tudják a legnagyobb meglepetéseket okozni. Egyszer az egyik DJ berendelt két darab 60 ezer forintos pezsgőt, de csak azért, hogy aztán a közönség közé locsolja. Egyébként általában nem a fellépő igényei ilyen nagyok, hanem az ügynökök tolják túl a dolgot. Többször is volt, hogy a fellépő megérkezett, majd kicsit elszégyellve magát elnézést kért az ügynöke túlbuzgósága miatt.

A Campus nagyon erősen kötődik a városhoz. Debrecen hogyan viszonyul hozzátok, mennyire vesznek részt a fesztiválon a különböző generációk?

A városban családi esemény a fesztivál. Rokonok érkeznek, szomszédok látogatnak ki együtt, délelőtt pedig már az egészen kicsi gyereket is elhozzák fesztiválozni. Ez a környezet és a hangulat mágnesként vonzza az érdeklődőket, tényleg nem túlzok, ha azt mondom, a város felpezsdül ilyenkor.

 

Published July 19, 2017.